O alta persoana suspectata ca ar avea gripa AH1N1 a fost internata la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj, fiind vorba despre un elev de liceu care a ajuns sambata in Romania, de la New York si care prezenta simptome de boala, a declarat consilierul ministrului Sanatatii, Geza Molnar. „Noul pacient suspect de gripa cu virus nou este un baiat de 19 ani, elev in clasa a XII-a la un liceu din Cluj. Tanarul a venit sambata, cu un avion de la New York pana la Budapesta, iar de acolo a luat un microbuz pana la Cluj”, a spus Geza Molnar.
Pentru ca avea febra si rinoree si pentru ca venea de la New York, elevul a fost izolat intr-un salon la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj. Medicii au trimis probele la Institutul Cantacuzino, a mai spus Geza Molnar.
Prietenul tinerei de 28 de ani infectata cu virusul noii gripe a fost externat, marti. A fost externat, de asemenea, si tatal primei paciente infectate cu virusul gripal, respectiv „cazul zero”, femeia de 30 de ani venita de la New York in 23 mai. Restul pacientilor, respectiv femeia de 30 de ani si cei doi copii minori ai sai, precum si tanara de 28 de ani si mama acesteia raman internati in Institutul „Matei Bals”.
Controlul la avionul Delta care a sosit, marti, direct din SUA a decurs bine. Toti pasagerii au completat formularele. O echipa medicala a realizat monitorizarea pacientilor inca din avion, inainte de debarcare, cu sprijin din partea operatorului de zbor si a Politiei de Frontiera. A existat o singura pasagera care a prezentat simptomatomele bolii inca de acum o saptamana si careia i s-au recoltat probe, coform protocolului. Astfel de controale vor fi efectuate la toate zborurile directe SUA – Romania, adica de patru ori pe saptamana.
Totodata, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a aprobat printr-un ordin scoaterea unei cantitati de 100 de cutii din medicamentul antiviral oseltamivir din rezerva strategica a Ministerului Sanatatii pentru a fi dat in consum catre Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals”. Aceasta masura s-a luat in vederea tratarii sau profilaxiei eventualelor cazuri care pot aparea in urmatoarea perioada in randul copiilor care au venit in contact cu persoanele cu gripa AH1N1.