noiembrie 26, 2022

Clubul Rotary Zalau vine in sprijinul combaterii diabetului

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, celebrata in fiecare an la 14 noiembrie, 23 de Cluburi Rotary din 17 judete si Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (SRDnBM) au desfasurat impreuna actiuni de combatere a diabetului zaharat si a complicatiilor provocate de aceasta afectiune, incurajand populatia sa adopte un stil de viata activ.

Clubul Rotary Zalau a distribuit 500 de brosuri informative pentru a constientiza populatia de pericolul diabetului si pentru a-i ajuta pe oameni sa ia masurile potrivite si la timpul potrivit.
“Diabetul zaharat este o boala cronica, caracterizata prin tulburari profunde ale metabolismului cauzate de lipsa ori insuficienta insulinei. Aceasta afectiune este o mare problema de sanatate publica si o amenintare la adresa populatiei. Diabetul zaharat de tip 2, care apare mai frecvent la adulti, poate evolua multi ani fara niciun semn, motiv pentru care este necesara efectuarea unor analize cel putin anual dupa varsta de 45 de ani. In Romania, aproape doua milioane de persoane cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani sufera de diabet. Dintre complicatiile diabetului amintim: orbirea, cedarea rinichilor, bolie cardiovasculare, aputarea piciorului”, spune presedintele Clubului Rotary Zalau, Mihai Zoicas.
Alimentatia sanatoasa si activitatea fizica regulata sunt o parte importanta stop_coloana din managementul diabetului de tip 1 si ar putea preveni pana la 70 la suta din cazurile de diabet zaharat – una dintre cele mai importante probleme de sanatate la nivel global.
“Diabetul poate evolua nediagnosticat intre cinci si zece ani, iar acest lucru este o mare drama. Trebuie sa gasim resurse pentru un program de screening, care sa includa persoanele de peste 45 de ani, in special barbati. Care au deja hipertensiune arteriala sau sindrom metabolic. Estimez ca cel putin jumatate din populatia adulta a Romaniei ar trebui sa faca anual un test de screening pentru a depista diabetul zaharat”, a declarat prof. Dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Cluburile Rotary, care de data aceasta s-au asociat cu SRDnBM pentru combaterea diabetului, sunt recunoscute pentru actiunile de caritate, pentru sprijinul pe care-l ofera celor ajunsi la stamtoare, pentru campaniile pe care le desfasoara spre ajutorarea celor bolnavi.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *