septembrie 30, 2022

Cladirea Transilvania – monument istoric – printre cele mai vizitate obiective turistice ale orasului

Pictura din interiorul imobilului se intinde pe o suprafata de aproximativ 300 mp, rafinamentul conceptual ducandu-ne cu gandul spre palatele austriece din a doua jumatate a sec. al XIX-lea.
Unul dintre cele mai reprezentative monument de arhitectura urbana al municipiului Zalau, Cladirea Transilvania, asa cum este cunoscuta azi de catre locuitori, dateaza din anul 1895 si este nominalizata in Lista Monumentelor Istorice 2010, pozitia 330, avand codul SJ-II-m-B-04992, fiind datata in 1895.
Construita in sec. al XIX-lea, pe parcursul mai multor etape, Cladirea Transilvania din Zalau este fara indoiala cel mai impunator dintre edificiile incluse in lista monumentelor istorice din municipiul Zalau. Avand in fata complexul statuar Wesselenyi, de asemenea inclus pe lista monumentelor istorice, un parc si o fantana cu ingerasi, Cladirea Transilvania domina Piata Iuliu Maniu si centrul istoric al municipiului.
Maghiarii ii spuneau „Vigado” si din datele istoricilor se pare ca, aceasta cladire a constituit in secolele XIX – XX principalul loc in care se desfasura viata culturala a Zalaului. Forma de astazi a imobilului este rezultatul a cinci etape diferite de constructie, ce au debutat cu realizarea corpului sudic, utilizat ca si locuinta personala a familiei nobiliare Wesselenyi, in stil baroc, cel mai probabil din prima jumatate a secolului al XIX-lea.
in perioada 1880-1890 s-a construit corpul central cu scopul de a adaposti Teatrul Orasenesc din Zalau. Sala de dans ce a functionat la etaj era folosita, de asemenea, pentru spectacole de teatru si alte evenimente – intalniri publice, petreceri de Anul Nou, etc.
intre 1940-1944, aici a fost stabilit Cartierul general al Armatei Ungare. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, spatiul a devenit "Teatrul orasenesc Carol", pana in 1962. Dupa razboi, sala a fost destinata spectacolelor de cinematograf, cu numele „Libertatea". Dupa 1990, sala a fost inchiriata unui intreprinzator particular care a transformat-o in sala de bingo si, ulterior, discoteca.
Municipiul Zalau a demarat lucrarile de reabilitare inca din anul 2005, atunci cand un colt al cladirii era in pericol de prabusire. Deoarece interventia era urgenta la acea data si era conditionata de resursele financiare disponibile, municipalitatea a fost nevoita sa etapizeze lucrarile de reabilitare pe parcursul mai multor ani, cu surse de finantare diferite (bugetul local, credit, fonduri nerambursabile).
Etapa finala a lucrarilor de reabilitare a fost demarata in martie 2009, odata cu depunerea proiectului „Reabilitarea cladirii monument istoric – Cladirea Transilvania din Zalau" la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord Vest, in scopul obtinerii de fonduri nerambursabile. Contractul de finantare a fost semnat in octombrie 2011, proiectul urmand a fi finalizat in aprilie 2014. Acesta este unul din proiectele finantate prin Programul Operational Regional, Axa prioritara 1 Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere, Domeniul de interventie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub-domeniul: Centre urbane.
Valoarea estimata a proiectului a fost de 10.119.924,33 lei, iar sursele de finantare au fost Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, bugetul national si bugetul local.
Reabilitarea imobilul a avut loc intr-un context de revigorare a patrimoniului cultural din municipiul Zalau, a activitatilor culturale si de prefigurare a dezvoltarii unui turism tematic.
Lucrarile de reabilitare au inceput in luna martie 2012 si au fost finalizate in noiembrie 2013. Prin proiectul finantat prin Programul Operational Regional, a fost vizat in special Corpul C al cladirii, respectiv corpul de cladire dinspre str. Gheorghe Doja, continuat de partea de cladire orientata spre Piata Iuliu Maniu pana la spatiul unde a functionat Biblioteca Judeteana ”Ionita Scipione Badescu”, sectia imprumut pentru adulti (aceasta fiind situata in corpul B). Corpul C al Cladirii Transilvania a fost reabilitat in intregime de la sarpanta la tencuielile exterioare si interioare, toate instalatiile si racordurile pentru utilitati, tamplaria interioara si exterioara, elementele de fier forjat, basoreliefurile de pe fatada cladirii.
intreaga cladire a fost dotata cu sistem de alarmare in caz de incendiu si sistem de aer conditionat. Au fost instalate un lift si o placa liftanta pentru facilitarea accesului la etaj a persoanelor cu dificultati motorii.
Unul din obiectivele proiectului este introducerea in circuitul turistic a Cladirii. in acest sens, fosta sala de teatru orasenesc a fost amenajata intr-un spatiu multifunctional. Refacerea picturii murale din fosta sala de teatru este, dupa cum se exprima elaboratorul studiului de conservare a picturii, "o provocare tehnico – stilistica atat din punct de vedere al metodologiei de executie, cat si din punct de vedere compozitional". Pictura se intinde pe o suprafata de aproximativ 300 mp, rafinamentul conceptual ducandu-ne cu gandul spre palatele austriece din a doua jumatate a sec. XIX. Pe langa lucrarile de amenajare, sala a fost dotata cu mobilier adecvat organizarii de spectacole si expozitii, sistem de sonorizare adecvat desfasurarii de conferinte, dar si un sistem antiefractie.
La exterior au fost reabilitate trotuarele si accesele rutiere, au fost amenajate curtile interioare, spatiile verzi, dar si parcarile. intreaga cladire este iluminata de un sistem de iluminat arhitectonic, menit a pune in valoare edificiul.
Parcul din fata Cladirii Transilvania a fost dotat cu banci si cosuri de gunoi care sa se incadreze cu arhitectura zonei. in spatele cladirii a fost construita o toaleta publica.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.