Zeci de miliarde de la bugetul de stat au fost inghititi de cladirea Finatelor din centrul Zalaului. Aproape doua decenii au trecut de la inceperea lucrarilor la gigantul din fier si beton, dar nici pana astazi nu se stie cand finantistii salajeni se vor putea muta in noul sediu.
Firma SC Constructii Montaj a semnat un contract in valoare de aproximativ 16 miliarde de lei vechi pentru modernizarea instalatiei de incalzire din „vesnic” viitorul sediu al cladirii Finantelor din Piata Iuliu Maniu (vis-a-vis de magazinul Silvania).
Un mastodont de sticla si otel care umbreste degeaba centrul Zalaului de aproape doua decenii, fara a avea vreo utilitate practica si in care s-au investit pana in momentul de fata mai mult de 57 de miliarde de lei vechi. Dar pe de alta parte, aceasta gaura neagra in care s-au varsat zeci de miliarde din bugetul de stat nu ar trebui sa mire pe nimeni. E cunoscut deja faptul ca numai in anul 2007 finantistii salajeni au primit, per total, aproape 57 de miliarde ca stimulente financiare. Adica la fel de mult cat au costat pana acum lucrarile la sediul fiscului judetean.
Lucrarile la cladire au inceput in noiembrie 1992, avand ca antreprenor A.C.I. Porolissum SA Zalau. Dupa 13 ani, in februarie 2005, lucrarile au fost intrerupte din cauza unor probleme financiare pe care le-a intampinat firma constructoare. Ulterior contractul a fost atribuit firmei S.C. Constructii – Montaj SA. Dar un termen limita pentru finalizare constructiei e greu de stabilit. „Lucrarile vor fi fi definitivate pe masura ce fondurile vor fi aprobate si asigurate”, ne-a declarat Gina Bicazan, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj. Imobilul este prevazut cu subsol (cu parcare pentru angajati), parter, mezanin si opt etaje. Suprafata utila totala este de 5.400 mp, iar cladirea va adaposti cei peste 300 de angajati ai Finantelor.
7000 de semnaturi pentru 22 de miliarde
Spre finele anului 2008, Mirel Talos (candidat la deputatie pe atunci) a initiat o campanie de strangere de semnaturi si a sensibilizat, totodata, autoritatile centrale pentru a acorda fonduri necesare definitivarii lucrarilor la cladirea Finantelor. Prin strangerea celor 7000 de semnaturi, campania si-a atins scopul iar la ultima rectificare de buget, din mandatul guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu, au fost acordate 22 de miliarde de lei vechi pentru finalizarea lucrarilor. ^Din cate am inteles au mai ramas de realizat doar lucrari de finisaje, iar pana la sfarsitul anului angajatii Finantelor s-ar putea muta in „casa noua”, ne-a declarat Mirel Talos