Toate blocurile cu probleme din Zalau si Jibou, au fost instiintate de Compania de Apa ca pentru a beneficia de serviciile de apa si canalizare, au obligatia de a se constitui in asociatii de proprietari.
rn
Termenul limita pana la care cetatenii se pot constitui in asociatii de locatari este 31 martie a.c.
rn
"Compania de Somes SA in calitate de operator regional a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare poate sa furnizeze-presteze numai pe baza de contract, conform prevederilor articolului 131 din Legea 241- 2006. La data de 28 septembrie a intrat in vigoare Legea 196/2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominilor. Aceasta lege impune ca in toate condominiile sa se constituie Asociatii de proprietari, cu personalitate juridica. Ca urmare a prevederilor legale, Compania de Apa Somes SA, in calitate de furnizor de servicii de utilitate publica de alimentare cu apa si canalizare, are obligatia ca prestarea acestora sa se faca numai daca la nivelul de condominiu exista o asociatie de proprietari constituita in conditiile legii. In cazul in care in prezent nu exista asociatie de proprietari, legea acorda un termen de 180 de zile in vederea constituirii acesteia. In consecinta, ca urmare a impunerilor legislative mentionate, atentionam beneficiarii serviciilor societatii, proprietari din condominii si ansambluri rezidentile (comitete sau asociatii de locatari) ca incepand din data de 31 martie 2019, Compania de Apa Somes nu mai poate asigura furnizarea apei, respectiv prestarea serviciului de canalizare decat in condomniile in care s-au constituit asociatii de proprietari cu personalitate juridica. Fata de cele precizate va rugam sa luati masuri pentru respectarea intocmai a noilor reglementari privitoare la asociatiile de proprietari pentru a putea beneficia de serviciile companiei", se precizeaza in anuntul lipit pe usa blocurilor.
rn
Compania de Apa face demersuri pentru a prelungii termenul de aplicare a legii
rn
"Compania de Apa Somes SA a solicitat Asociatiei Romane a Apei, precum si Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare un punct de vedere cu privire la situatia punctuala din aria de operare a societatii noastre. Apreciem necesara o revizuire Legii 196/2018, dar, totodata, pana la clarificarea situatiei, societatea noastra este obligata sa respecte rigorile legii. De asemenea, tinand cont de motivele obiective pentru care majoritatea clientilor din municipiul Zalau nu s-au organizat inca in asociatii de proprietari, consideram oportuna o amanare a aplicarii legii. Mentionam ca, in momentul de fata, relatiile contractuale se desfasoara conform legislatiei valabile la data semnarii contractelor. 141.954 de utilizatori si circa 32.000 de contracte sunt in evidentele Companiei de Apa Somes SA in judetul Salaj (cei mai multi in Zalau – aproximativ 69000 de utilizatori).
Asociatia Romana a Apei (ARA) (din care face parte si Compania de Apa Somes SA) a adus in vedere Guvernului Romaniei situatia delicata la nivel national cu privire la infiintarea asociatiilor de proprietari. Astfel, in adresa transmisa catre MDRAP, ARA transmite guveranantilor sa aiba in vedere modificarea Legii 196/2018, astfel incat sa continue procedura de infiintare a asociatiilor de prorietari, dar sa existe si posibilitatea ca operatorii serviciului de alimentare cu apa si canalizare (implicit si societatea noastra) sa nu sisteze furnizarea serviciului. De asemenea, persoanele vizate de aceasta lege pot afla mai multe informatii pe site ul www.zalausj.ro, sectiunea Informatii Publice – Solicitare, informatii legislatie – Asociatii de proprietari sau la Primaria Zalau, Directia Patrimoniu – Biroul Asociatii de Proprietari. Totodata cetatenii isi pot constitui o asociatie de proprietari, sau se pot afilia unei asociatii deja existente.", ne transmite Compania de Apa filiala Salaj.
rn
Viceprimarul Zalaului, Teodor Balajel spune ca modificarea Legii 196/2018 complica situatia si bulverseaza cetatenii
rn
"S-a prezentat situatia noua aparuta in cadrul Asociatiei Somes-Tisa, in care directorul general al Companiei de Apa S.A., domnul Neamtu, a cerut sprijin tuturor UAT-urilor municipale, orsenesti si comunale pentru a intra in legalitate si pentru a evita situatiile neplacute de debransare sau de aplicare a unor sanctiuni. Primaria Zalau isi arata disponibilitatea in cazul in care nu se da curs solicitarilor membrilor Asociatiei Somes-Tisa, prin Biroul Asociatiilor de Proprietari, ofera sprijin cetatenilor in vederea constituirea in noi asociatii. Actuala forma contractuala intre companie si asociatii sau sefii de scara este una viabila si functionala, si nu se doreste bulversarea situatiei.", ne-a mai declarat viceprimarul Teodor Balajel. Cei din asociatie, inclusiv Primaria Zalau reprezentata de viceprimarul Teodor Balajel, a cerut atat prelungirea termenului de aplicare a legii cat si imbunatatirea anumitor articole din lege, in sensul de a pastra actuala forma contractuala intre companie si acociatiile de locatari sau cu sefii de scara.
rn
Primaria Zalau ne-a transmis ca Zalaul are 934 de blocuri din care 150 de blocuri sunt constituite in 150 de Asociatii de Proprietari.
rn
O lege modificata la initiativa Guvernului PSD condus de Grindeanu
rn
Potrivit informatiilor Companiei de Apa filiala Salaj, noua lege afecteaza aproximativ 1.000 de contracte, adica in jur de 40.000 de cetateni, din Zalau si Jibou. Acestia risca sa ramana fara apa la robinet, daca nu se constitue in asociatii de proprietari in cel mai scrut timp. De mentionat ca modificarea legii 196/2018 a fost propusa si adoptata pe vremea Guvernului Grindeanu PSD, iar presedintele ARA este fostul ministru al Transporturilor Felix Stroe, presedintele PSD Constanta.