Circa 3 milioane de români sunt suficient de săraci pentru a primi tichete sociale

0
373

Aproximativ 3 milioane de persoane vor beneficia de vouchere sociale în valoare de 250 lei, pentru a-și cumpăra mese calde sau alimente. Suma va fi virată o dată la două luni. Măsura face parte din pachetul „Sprijin pentru România” și a fost aprobată în ședința de Guvern de luni, 9 mai.

Vor beneficia de acest sprijin pensionarii și persoanele cu dizabilități cu venituri nete de până la 1.500 de lei/lună, familiile monoparentale și familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri sunt sub 600 de lei/membru de familie, familiile care primesc ajutor social, persoanele fără adăpost.

Valoarea totală a tichetelor ce urmează a fi acordate este de peste 3 miliarde lei, iar o parte din sumă va fi asigurată din fonduri europene, au precizat reprezetanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Mai exact, bugetul măsurii temporare „Sprijin pentru România” este de 3,1 miliarde lei, cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri europene nerambursabile, din cadrul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială aferent perioadei de programare 2021-2027 și din cadrul Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020.

Din fonduri europene nerambursabile, în funcție de rezultatul negocierilor cu Comisia Europeană,  se estimează a fi decontată suma maximă de 1,34 miliarde lei. Din bugetul de stat, se va suporta diferența dintre valoarea totală a măsurii de sprijin și sumele ce urmează a fi decontate din fonduri europene nerambursabile.

„Crizele generate de virusul SARS-COV-2, de liberalizarea prețurilor la energie, precum și de conflictul armat din Ucraina au provocat efecte dramatice asupra economiei, cu repercusiuni resimțite de fiecare român.  În acest context, două Ordonanțe de urgență adoptate în ședința de Guvern de astăzi (luni,9 mai, n.red.) vin cu măsuri în sprijinul cetățenilor pentru a trece mai ușor această perioadă dificilă”, a afirmat ministrul Marcel Boloș.

Măsura privind acordarea tichetelor sociale are caracter temporar, urmând a se aplica în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022.

Mă bucur că am reușit în această zi cu o semnificație deosebită să aprobăm două Ordonanțe de urgență care vin în sprijinul românilor. Ziua de 9 mai, zi a solidarității, este cu atât mai importantă în contextul crizelor prin care trecem. Guvernul are ocazia astăzi să își arate solidaritatea față de cei mai greu încercați de această perioadă dificilă, sub deviza că nimeni nu este lăsat în urmă”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Combaterea creșterii prețurilor în domeniul construcțiilor

Tot în ședința de Guvern de luni, a fost aprobată Ordonanța privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Prin acest act normativ se reglementează situația ajustării contractelor de achiziție de lucrări și produse ce au legătură cu respectivele investiții sau care includ execuție de lucrări în cadrul prestării de servicii din cauze imprevizibile.

Se reglementează astfel unele măsuri pentru ajustarea prețurilor necesare actualizării costurilor investiției în contractele de achiziție publică/ contractele sectoriale/acordurile-cadru precum și în alte categorii de contracte, respectiv ajustarea devizelor generale de investiții în cadrul contractelor finanțare care au asigurate resursele financiare parțial sau integral din fonduri externe nerambursabile. De asemenea, este reglementată și metodologia de ajustare a prețurilor în vederea restabilirii echilibrului contractual în cadrul contractelor de achiziție publică/ contractelor sectoriale/ acordurilor-cadru precum și altor categorii de contracte.

Prin această Ordonanță se acordă cea de-a doua tranșă, din fonduri externe nerambursabile, în valoare totală de 3,5 miliarde lei, din pachetul de aproximativ 5,2 miliarde lei dedicat pentru compensarea creșterii prețurilor la materialele de construcții.

Actul normativ nu permite ajustări de preț care să depășească 50% din prețul inițial al contractului de achiziție publică/sectorială și ia în calcul și eventualele modificări succesive, în conformitate cu legislația națională și europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.