septembrie 26, 2022

Cioloș, agricultura și sălăjenii

La numirea în funcția de prim-ministru al României, au apărut imediat vocile celor care aveau de obiectat și care puneau la îndoială abilitățile fostului comisar european pentru agricultură cu origini sălăjene. Denigratorii circulau în mod special o întrebare cu care considerau că dovedesc incapacitatea noului premier: “Ce a făcut Cioloș, de exemplu, pentru agricultura Sălajului cât timp a fost comisar europen pentru agricultură?”

Analiștii economici de la Ziarul Financiar au venit însă cu răspunsul imediat, într-o analiză intitulată “Cum s-a schimbat agricultura din județul Sălaj în mandatul de comisar pentru agricultură al unuia dintre fiii județului, Dacian Ciolos”. Analiza arată că, în mandatul lui Dacian Cioloș, în Sălaj au intrat 165 de milioane de euro destinați agriculturii, județul fiind printre fruntașii țării la acest capitol.
“Bugetul de 50 mld. euro pe an gestionat de Cioloș în calitate de comisar european pentru agricultură reprezintă circa o treime din bugetul anual al Uniunii Europene. Din această suma, în judetul Salaj au ajuns 165 mil. euro, ceea ce plasează judetul pe locul 18 în topul celor care au atras cele mai multe fonduri europene prin așa-numitul Program National de Dezvoltare Rurala. Cu 165,3 milioane de euro atrase sub formă de investiții din fonduri europene pentru dezvoltare rurală în ultimii șapte ani, Sălajul are o pondere de 2,34 la sută în totalul valorii proiectelor finanțate prin acest program, potrivit datelor furnizate de reprezentanții Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Sălaj”, scrie Ziarul Financiar.
Ziarul Financiar prezintă și o afacere de succes din județul Sălaj în agricultură. A unuia dintre micii producători care au investit într-un sat din Sălaj, Denisa Florea, de 31 de ani, care a început în 2013 un mic business cu coacăze negre. “Am investit în acest domeniu în 2013 după sfatul primit de la preotul din sat, iar anul acesta a fost primul an de stop_coloana producție. Rezultatele ne-au depășit așteptările, astfel că, dacă noi estimam că vom avea 400 – 500 de kilograme de coacăze pe hectar, am avut o producție de 1,7 tone la hectar. Am avut probleme mari cu distribuția, întrucât piața de desfacere de fructe nu este foarte dezvoltată la noi și nu aveam nicio cantitate suficient de mare pentru a acoperi cererea unei fabrici. Iar ofertele venite apoi din partea unor fabrici erau la prețuri foarte mici, nu ne acopeream costurile”, este citată Denisa Florea. Ea spune că investitia pentru culturile de coacăze negre este de 10.000 de euro pe hectar, iar întreținerea costă în jur de 1.000 – 1.500 de euro.
“Din 1215, de la înfiintare, Pericei nu a avut dezvoltare mai mare cât a avut din 2007 încoace”, scrie Ziarul Financiar. Boncidai Csaba, primarul comunei Pericei, de unde este originar Dacian Cioloș, spune că foarte mulți tineri au început producția de legume în solarii și așa se explică evoluția din acest domeniu din 2007 încoace (de la 41 de tone produse în 2007 la 243 de tone în 2014 în tot județul).
“Au rămas oamenii și mă bucur că rămân tinerii în zonă, eliberăm destul de multe autorizații de construcție. În plus, la grădiniță avem acum 184 de preșcolari înscriși, iar la școala primară și gimnazială avem 305 elevi. (…) Per ansamblu, din 1215, de când s-a înfiintat comuna Pericei, nu a existat o dezvoltare mai mare a acesteia cât a fost din 2007 încoace (n.r. – de când Dacian Cioloș are funcții de conducere importante în domeniul agriculturii)”, conchide primarul Csaba Boncidai, citat de Ziarul Financiar.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.