septembrie 29, 2023

Ciocolata, cel mai iubit desert din lume, căruia îi rezistăm cu greu, poate fi un aliment sănătos dacă e consumat regulat, în cantități mici. Medicii nutriționiști susțin că este important să știm ce tip de ciocolată să consumăm, ce beneficii ne poate oferi și în ce parte a zilei să o mâncăm pentru a evita creșterea în greutate. Varietatea produselor din ciocolată este foarte mare, dar putem să le grupăm în 3 mari clase: ciocolata neagră, cea cu lapte și ciocolata albă.

Ciocolata neagră trebuie să aibă în conținut cel puțin 35% cacao în substanță solidă și cel puțin 20% unt de cacao. Se recomandă consumul de ciocolată cu un procent cât mai mare de cacao, care poate ajunge și până la 85%. Ciocolata de calitate are un gust amărui și aromat. Cu cât conținutul de cacao este mai mare, cu atât crește și aportul de antioxidanți.

Ciocolata cu lapte conține grăsimi din lapte, lapte praf sau condensat, un conținut minim de cacao în substanță solidă de 20% și 20% lapte, inclusiv grăsimi din lapte, și conține cel mai mare număr de calorii dintre toate tipurile de ciocolată.

Ciocolata albă nu conține cacao, ci doar un minim de 15% unt de cacao, zahăr și lapte în pondere de 3,5%.

Este recomandabil să consumați câte 2-3 bucățele de ciocolată, în prima parte a zilei, de 2-3 ori pe săptămână, pentru a evita creșterea ponderală.

Consumul de ciocolată aduce multe beneficii pentru organism. De exemplu, boabele de cacao sunt pline de vitamine importante – A, B1, B2, B3, C, E – și minerale precum magneziu, calciu, cupru, potasiu, de care corpul are nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă. Ciocolata neagră crește fluxul de sânge de la nivelul creierului și îmbunătățește funcția cognitivă. Scade riscul de accident vascular cerebral, iar conținutul ridicat de cacao are proprietăți anticoagulante, scăzând vâscozitatea sângelui.

Datorită abilității ciocolatei de a îmbunătăți circulația sanguină la nivel cerebral dar și retinian, vederea poate fi îmbunățățită. Are beneficii și la nivelul aparatului cardiovascular în ceea ce privește efectul său hipotensor și antidislipidemic de scădere a valorii colesterolului rău. Conținutul ridicat de flavonoide din ciocolată ajută la dizolvarea substanțelor grase din sânge și împiedică înfundarea arterelor. Antioxidanții pe care îi găsim în ciocolată participă la combaterea și distrugerea radicalilor liberi ce cresc considerabil riscul cancerigen.

Ciocolata poate fi benefică și pentru dinți.Teobromina din ciocolata neagră, spre deosebire de alte dulciuri, poate participa la întărirea smalțului dentar, dar asta în condițiile unei igiene dentare optime. De asemenea, poate avea beneficii pentru piele, deoarece conținutul de flavonoide protejează epiderma de razele ultraviolete.

O bucățică de ciocolată poate ameliora și simptomele sindromului premenstrual. În această perioadă, crește pofta de dulce, în special ciocolată, din cauza deficitului de magneziu. Ciocolata este o sursă excelentă de magneziu și poate ameliora crampele menstruale. Conține o serie de compuși responsabili pentru o stare de spirit pozitivă și poate induce senzația de calm. Totodată, crește producția de endorfine în organism, ceea ce conferă organismului o stare de bine.

Per ansamblu, ciocolata este benefică pentru noi, cu mențiunea că trebuie să o consumăm într-un mod responsabil, în cantități mici, deoarece limita dintre efectele benefice și cele negative este una foarte fină. Orice exces se poate vedea în kilogramele în plus și în tulburările profilului glicemic.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut