septembrie 28, 2023

Compania de Apă a decis să nu mai emită facturi individuale, ci doar una singură, comună, pentru intregul bloc. Tot la fel a decis şi in urmă cu caţiva ani ca fiecare consumator să-şi monteze apometru, pentru a plăti fiecare cat consumă. Idee bună pentru consumatori. Pentru Companie, responsabilitatea de a calcula pentru fiecare client cat are de plată, de a negocia cu rău-platnicii, de a suporta pierderile din cauza unei reţele de canalizare defectuoase, s-a dovedit covarşitoare in toţi aceşti ani. Pentru pierderile de apă au găsit in ultima vreme o portiţă, la fiecare consumator mai adău-gau cate un metru sau doi metri cubi. Se inregistrează pierderi de apă pe bloc. Era singura explicaţie. Consumatorii s-au conformat şi de această dată, căci cine deţine monopolul face ce vrea, are propriile reguli. Nu iţi convine, nu plă-teşti, rămai fără apă.
Furnizorul de apă s-a săturat insă să tot estimeze consumul fiecăruia, aşa că a trecut la accţiune. Fără să-şi consulte clienţii. Repre-zentanţii companiei au transmis doar că vor emite o singură factură la apă pentru intregul bloc, iar locatarii au la dis-poziţie 90 de zile să comunice companiei numele reprezentantului lor care işi va asuma semnarea noului contract şi mai apoi să impartă consumul de apă pe apartamente şi să adune banii. O recomandare a mai făcut compania; persoană aleasă de locatarii blocului să impartă consumul de apă propor-ţional cu numărul membrilor familiei. Indicaţiile fiind date, Compania s-a spălat pe maini de orice altfel de responsabilitate. Responsabilul de bloc să-şi bată capul cu vecinii, fie cu cei rău-platnici, fie cu cei nemulţumiţi cu faptul că poate vor plăti mai mult decat au consumat. Dar de cine va fi plătit acest şef de bloc? Şi cine va fi dispus să fie bombardat toată ziua de nemulţumirile vecinilor? Ce se va intampla cu blocurile unde, de exemplu, vecinii nu s-au putut inţelege nici măcar asupra plăţii femeii de serviciu? Consumul de apă se va impărţi proporţional cu numărul membrilor din familie. Dar dacă o familie cu doi-trei membri va consuma mai mult decat una cu cinci sau şase membri? Poate o parte dintre ei sunt plecaţi săptămani intregi din localitate. Vecinii se vor urmări, se vor pari intre ei? Sau administratorul va urmări fiecare plecare şi venire a vecinilor , sau de cate ori se aude robinetul de apă pornit?
Scopul montării apometrului in fiecare apartament, pentru a plăti fiecare cat consumă, a fost tocmai pentru inlăturarea acestor scandaluri intre vecini. Insă compania are alt scop. Să impiedice prin orice metodă pierderile de apă inregistrate din cauza unei reţele de canalizare defectuoase, mizand pe simplu fapt că este unicul furnizor de servicii de alimentare cu apă. Chiar dacă vor isca o adevărată revoltă in randul consumatorilor. Dar oare ce se va intampla dacă consumatorii vor refuza să se conformeze noului regulament al Companiei de Apă?

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut