Cine isi asuma responsabilitatea pentru furturile de pe carduri

Posesorul unui card este responsabil de o pierdere maxima de 150 euro in cazul in care cardul sau a fost tinta unei fraude. Daca detinatorul nu poate dovedi ca a respectat toate conditiile de siguranta, atunci banca poate refuza despagubirea, iar pierderea va fi suportata in totalitate de client, chiar daca paguba depaseste suma mentionata anterior.
CE TREBUIE SA FACETI IN CAZ DE FRAUDA
Detinatorul unui card care a constatat disparitia lui sau o tranzactie suspecta trebuie sa sune imediat la numarul de pe spatele cardului si sa il blocheze. Din acel moment, orice tranzactie se realizeaza din contul cardului este suportata de banca.
Pana la momentul anuntarii pierderii cardului sau a constatarii unor operatiuni suspecte catre banca, clientul este raspunzator pentru toate operatiunile executate, urmand sa suporte pierderile aferente acestor tranzactii in limita a 150 euro, echivalent in lei.
Raspunderea detinatorului privind pierderile este integrala, in cazul in care se dovedeste ca acesta a actionat cu neglijenta.
Comerciantul care accepta plata cu cardul are obligatia sa verifice identitatea utilizatorului, prin introducerea codului PIN sau prin compararea semnaturii de pe chitanta cu cea existenta pe aversul cardului.
Bancile detinatoare de bancomate pot stabili prin contractele incheiate cu comerciantii acceptanti, in cazul nesolicitarii codului PIN sau pentru anumite valori ale tranzactiei, ca identificarea sa se faca si prin solicitarea unui act de identitate.
LINIE UNICA DE URGENTA PENTRU CARDURI
Din 1 septembrie 2009, a devenit functional serviciul LUC – Linie unica de Urgenta pentru Carduri. Pentru inceput, urgentele acopera sectiunea de carduri pierdute/furate, inclusiv aspecte legate de blocarea cardurilor in automatele bancare, urmand ca serviciul sa fie extins dupa o prima perioada de evaluare a impactului in piata.
Numarul unic la care clientii pot suna pentru a semnala o situatie de urgenta este 021 CARDURI (021-227.38.74), din tara sau din strainatate, de pe linii telefonice fixe sau mobile, 24 ore din 24, 7 zile din 7.
Serviciul este disponibil tuturor posesorilor de carduri emise de urmatoarele institutii financiar-bancare: BCR, BRD, Banca Transilvania, ING Bank, Bancpost si CEC Bank.
OBLIGATIILE POSESORULUI DE CARD
Cardul trebuie pastrat in siguranta, pentru a-l proteja impotriva furtului, pierderii sau deteriorarii. In contractele de card exista anumite prevederi specifice enumerate, referitoare la acest aspect.
Codul PIN nu trebuie inregistrat intr-o forma ce poate fi usor recunoscuta, spre exemplu pe card sau pe un alt obiect pe care il pastreaza impreuna cu cardul, cum ar fi portofelul.
In cazul in care se constata pierderea cardului sau o tranzactie suspecta, clientul trebuie sa anunte imediat banca pentru a bloca cardul, apeland numarul inscris pe spatele cardului.
OBLIGATIILE INSTITUTIILOR CARE EMIT CARDUL
Bancile sunt obligate sa ia toate masurile pentru a asigura confidentialitatea datelor. Banca nu are voie sa emita carduri daca acest lucru nu a fost solicitat de catre client, cu exceptia cazului in care se reinnoieste un card emis anterior. Banca emitenta a cardului sau o alta institutie indicata de aceasta va trebui sa puna la dispozitia clientilor un numar de urgenta, sau un alt mijloc, prin care pierderea sau furtul cardului sa poata fi anuntate imediat. La primirea unui anunt, banca este obligata sa ia toate masurile necesare pentru a opri imediat executarea oricarei tranzactii ulterioare prin intermediul cardului.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *