Criza a lovit in toate partile astfel ca sute de mii de bugetari isi vor pierde locul de munca in urmatorii sase ani, timp in care se va aplica legea unitara de salarizare a acestora. Va avea loc o „reforma” a numarului de functionari publici. Prin aceasta masura se urmareste economisirea a sute de mii de lei, insa toti cei care vor fi dati afara vor deveni someri. Cand s-au facut calculele pentru reducerea cheltuielilor cu personalul, nu s-a avut in vedere si faptul ca acestor oameni li se va da somaj. Circa o treime din banii economisiti ar fi platiti pentru indemnizatii, tot de la stat. Pentru ca la privat nu se mai fac angajari aproape deloc din cauza crizei, iar singura solutie este somajul. Problema este, totusi, nu daca sectorul privat ar fi pregatit sau nu sa preia o parte dintre disponibilizatii bugetari, ci daca bugetarii sunt pregatiti sa intre in mediul privat, unde se munceste mai mult iar salariile sunt mai mici.
Interesant este ca totodata, s-a anuntat ca salariile mici din sistem vor fi majorate treptat tot in aceeasi perioada. Atunci cum se face economie? Sunt trimisi in somaj sute de mii de oameni iar celor care raman pe posturi si au cele mai mici lefuri, li se majoreaza salariile? Am putea trage concluzia ca aceasta restructurare este facuta de „ochii lumii”. Pe de o parte se ia, pe de alta se ofera.
La urma urmei, Guvernului ii mai ramane sa decida cine „freaca menta” si cine chiar munceste in institutii. Pe ce criterii se va face reducerea de personal? Doamna de la ghiseu care se uita plictisita la tine prin geam savurandu-si cafeaua in asa zisa „pauza de masa” in timp ce tu astepti sa-ti platesti darile catre stat se va numara printre viitorii someri? Sau se va incepe cu femeile de serviciu si portarii? Sunt si angajati valorosi, dar mai sunt si cei inutili, care trimit un fax toata ziua si pun doua stampile. Sau specialisti in diverse agentii, directii sau autoritati de care multi dintre noi pana acum nici nu stiam ca exista, iar banii castigati de ei nu sunt putini. Pe acestia ii tin in carca toti contribuabilii. Nici nu stim bine in ce directii sunt impartiti banii nostri.