decembrie 5, 2022

Cine este scutit de contribuția pentru asigurările de sănătate

Mai multi cititori ne întreabă despre obligațiile privind plata contribuției pentru sănătate pentru anul 2016 și cine este scutit de la aceste taxe. 

Potrivit informațiilor primite de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, principalele criterii avute în vedere de legiuitor pentru acordarea acestor facilități sunt legate de vârstă, de nivelul veniturilor, de statutul social și de starea de sănătate.
Persoane cu venituri mici
Sunt scutiți de la plata CASS pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 de lei, persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj, precum și persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social; soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate.
De asemenea, sunt asigurate fără plata CASS persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse (cu excepția celor obținute în baza OUG nr. 102/1999), precum și bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, până la vindecarea respectivei afecțiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.
De scutire de la plata CASS beneficiază și femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară.
Copiii și tinerii
Beneficiază de asigurare, fără plata contribuției, toți copiii până la vârsta de 18 ani și tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu până la începerea anului universitar; ucenicii sau studenții, dacă nu realizează venituri din muncă; tinerii cu vârsta de până stop_coloana la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului și nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social.
Persoane încadrate în legi speciale
Sunt scutite de plata CASS și persoanele care beneficiază de prevederile legilor speciale privind acordarea de compensații și diverse facilități celor persecutați de regimul comunist (Decretul-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, conform unor legi speciale).
Alte categorii
Personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidența Secretariatului de Stat pentru Culte, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte surse, este scutit de plata CASS.
Mai sunt scutite persoanele care se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, acordat în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, precum și persoanele care se află în concediu și indemnizație pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani și în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani sau se află în concediu și indemnizație pentru creșterea copilului cu handicap, cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *