Cine castiga din criza gazelor?

Cat e realitate si cat e isterie provocata artificial in aceasta criza a gazelor, care tine primele pagini ale ziarelor de zile intregi? Desi companiile de distributie a gazelor s-au inghesuit sa dea asigurari ca nu vom ramane fara gaz chiar daca Rusia nu-si reia livrarea inca doua luni de-aici inainte, si cu toate ca se stia ca Romania nu se bazeaza decat in proportie de 40 de procente pe gazul rusesc, mass-media s-a incapatanat sa contureze iminenta unei situatii dezastruoase, in care milioane de romani ar putea ramane fara caldura in miez de iarna. Speculand, probabil, si gustul romanului pentru stiri negative, ziarele si, mai ales, televiziunile centrale au tratat subiectul cu extrem de mult zel, cautand problemele chiar si acolo unde ele nu existau. Dupa… modelul drobului de sare al lui Creanga.
Nici “tanarul” guvern Boc nu s-a lasat mai prejos, contribuind, prin… mijloace proprii, la crearea starii de panica in randul populatiei. Dupa o bajbaiala in termeni, executivul a declarat situatie de urgenta in sistemul energetic, intarind, astfel, convingerea populatiei ca viitorul este sumbru. Pe de alta parte, nu este exclus, se pare, ca declararea acestei situatii de urgenta sa reprezinte un mod ascuns de a favoriza diversi… clienti din industria petroliera. Este vorba despre faptul ca pacura, principalul combustibil alternativ la gazele naturale folosit de centralele electrotermice, poate fi cumparat, in aceste conditii, fara licitatie, ci doar prin negociere directa.
De castigat din aceasta panica generala indusa au avut si magazinele de produse electrocasnice, romanul speriat de perspectiva frigului din locuinte dand buzna pentru a-si cumpara radiatoare, resouri sau alte aparate care incalzesc cu ajutorul energiei electrice. Acum, insa, produsele de acest gen ar putea fi inapoiate magazinelor, Rusia anuntand ca va relua, de azi, livrarile de gaze.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *