februarie 5, 2023

N-a fost sa fie. Nici in 2004, cand a renuntat la candidatura pentru Presedintie, lasandu-i loc actualului presedinte. Nici acum, cand trebuia sa conduca guvernul PD-L – PSD. Theodor Stolojan nu si-a explicat gestul din urma cu patru ani. Iar explicatiile firave de-atunci au dat unda verde speculatiilor. A fost bolnav sau santajat de PSD? Nu se stie. Iar aceasta a doua renuntare, dupa ce presedintele il nominalizase candidat de premier, a supralicitat bursa presupunerilor. Cu atat mai mult cu cat motivele invocate lasa loc de interpretari. E nevoie de promovarea tinerilor, a spus Theodor Stolojan. Si de aici se ajunge usor la zvonurile potrivit carora ar fi bolnav si obosit. Numai ca, nici oboseala si nici boala nu l-au coplesit peste noapte. A doua explicatie pare (cel putin) mai aproape de motivele reale, dar formulate tot cu perdea. ICei doi presedinti de partide – Emil Boc – PD-L si Mircea Geoana – PSD – trebuie sa-si asume garantia Parteneriatului pentru Romania prin cele mai importante functii in stat: premier si presedinte al SenatuluiI. Altfel spus, voi ati semnat, voi raspundeti. Si de-aici incep intrebarile ale caror raspunsuri pe care le vom afla, probabil, in perioada urmatoare. Ce cuprinde Parteneriatul pentru Romania? Ce si-au propus cei doi presedinti peste… putinta premierului? Ce i s-a cerut sa faca si a refuzat? Sau, ce s-a luat (din prerogativele de premier) astfel incat sa se diminueze puterea de decizie si autoritatea functiei? Al doilea premier desemnat, Emil Boc, nu pare sa-si faca probleme. Ori, n-are incotro. Isi asuma, in intregime, ceea ce a negociat cu partenerul de coalitie (PSD).
Presedintele Traian Basescu nu a dat, nici el, prea multe explicatii despre retragerea lui Stolojan. A declarat ca este Iputin tristI si, in doua ore, l-a numit pe Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca si presedintele PD-L, candidat de premier. Bineinteles, dupa consultarea cu conducerea PSD. Iar numirea sa confirma spusele lui Stolojan. Cine a semnat Parteneriatul pentru Romania, sa-si asume raspunderea prin cele mai importante functii in stat (dupa presedinte): premier – Emil Boc si presedinte al Senatului – Mircea Geoana. Cel mult pana la alegerile prezidentiale de anul viitor, liderii celor doua partide vor confirma asteptarile imense. Sau isi vor compromite carierele politice?

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut