Oamenii temerari au intotdeauna cele mai frumoase realizari, au povesti care merita impartasite pentru a-i bucura si pe ceilalti. Iar aventura din taramul de poveste al Muntilor Apuseni in care au pornit cinci salajeni nemaipomeniti este de o asa frumusete ca ti-ar parea rau sa nu fie cunoscuta.
rn
Zalauanul Mihai Crisan, in varsta de 30 de ani, de profesie pompier, paramedic de 11 ani la ISU SMURD Salaj, este un pasionat de drumetii montane. A pornit alaturi de patru prieteni – Vlad Tiriac, Doru Ciubotaru, Andrei Hirdo si Calin Fodoca – in aventura cuceririi varfului Vladeasa din Muntii Apuseni si au ajuns la culmea de 1.836 de metri in 27 ianuarie.
La intoarcere, Mihai a postat pe pagina personala de facebook un colaj foto-video, ca o dovada ca pentru astfel de frumuseti, daca le poti vedea, cuvintele sunt de o saracie induiosatoare ca sa le poata descrie. Bineinteles ca are vizualizari nenumarate si imaginile i-au facut celebri pe cei cinci salajeni, a caror poveste a fost preluata de multe canale media din tara.
rn
Peisajul minunatiilor, pastelul zapezii, tinutul
de deasupra norilor – incantarea sufletului
rn
Acolo unde ajungi la 1.836 de metri, la statia meteo Vladeasa, cladirea care o adaposteste pare desprinsa dintr-un peisaj polar, complet acoperita de zapada înghetata.
Albi de sus pâna jos, brazii de pe vârful muntelui au luat forme impresionante, iar in unele locuri zapada ajunge chiar si la patru metri, ne spune Mihai Crisan. Au fost in iarna aceasta in inaltimile Apusenilor ninsori abundente, poate cele mai bogate din ultimii 20 de ani, dar si vanturi puternice.
"Pe cât de severa e vremea sus, pe atât de spectaculoase sunt peisajele oferite de natura. Statia a înghetat complet pe exterior, un tablou de poveste. În unele zile din an, pe lânga spectacolul oferit de formele brazilor, stratul de zapada si casuta de la statia meteo, are loc si un fenomen frumos si interesant atunci când plafonul de nori e mai jos – de la înaltime se vede un peisaj fantastic, de deasupra norilor", spune Mihai.
rn
Pentru aventura in creierul muntilor e nevoie
de conditie fizica, disciplina si intelepciune
rn
Ca sa ajungi in paradisul alb de la statia meteo de pe vârful Vladeasa, autorul filmarilor spune ca e nevoie de conditie fizica, dar si de disciplina, de respectarea sfaturilor salvamontistilor.
"Trebuie evitat traseul din zona Pietrele Albe, deoarece e pericol mare de avalansa în acea zona. Cel mai sigur traseu e dinspre satul Rogojel spre Cabana Vladeasa, iar mai apoi spre vârf. Nu este indicata parasirea traseului, deoarece, din cauza acumularii mari de zapada si a troienelor foarte mari din unele zone, mai ales dintre acei brazi spectaculosi, pot exista capcane destul de adânci", sunt sfaturile lui Mihai pentru ce-i care-si pun in gand o eventuala aventura in Apuseni.
rn
Mihai Crisan are in palmares multe varfuri
greu accesibile din frumosii Carpati
rn
Mihai Crisan a terminat Facultatea de drept. A absolvit Colegiul Tehnic API, iar clasele I-VIII le-a facut la Liceul Sportiv Avram Iancu din Zalau. Acum este paramedic la SMURD Salaj.
"Pasiunea pentru drumetii o am de mic copil, cand parintii m-au dus prima data intr-o drumetie pe munte. De-a lungul anilor mi-am cultivat aceasta pasiune si am investit serios in echipament special pentru urcare pe munte.
Cea mai recenta reusita este cucerirea varfului Vladeasa, din Muntii Apuseni, un munte foarte indragit, pe care am mai urcat atat pe timp de vara, cat si pe timp de iarna. Am legat inclusiv o prietenie cu angajatii statiei meteo de pe Vladeasa, care sunt oameni primitori si de mare ajutor.
Din pasiunea pentru drumetii am reusit sa cuceresc si alte varfuri de munte, cum ar fi varful Omu (2.505 m) din Muntii Bucegi; varful Toaca (1.907 m) din Muntii Ceahlau; varful Gutai (1.443 m) si Mogosa (1.246 m), din Muntii Maramuresului; Am avut reusite si in Muntii Fagaras si Parang.
Ca un sfat la care tin, pentru amatorii de drumetii pe munte, le recomand sa se informeze permanent de la Punctele Salvamont din zonele unde doresc sa ajunga si sa urmareasca prognoza meteo", spune Mihai Crisan.