Cinci licee din Salaj sunt in fundul gol dupa Bacalaureat

Doua licee cu grad de promovare zero și alte trei în care abia s-au gasit câte un absolvent sa ia peste 6


La doua din liceele din Salaj “cu tradiție” în a nu da minimum de rezultate, niciun absolvent nu a reusit sa promoveze anul acesta Bacalaureatul. Promovabilitate zero s-a înregistrat la Liceul Tehnologic Sîg și La Liceul Tehnologic din Nusfalau, iar cele doua școli nu sunt pentru prima data la recordul rușinii.
Mai sunt alte trei licee, și ele din topul rușinii, în care, în cel mai bun caz, sunt trei elevi care au luat Bacalaureatul anul acesta. Vorbim despre liceele tehnologice din Sarmașag, Hida și Ileanda.
Ministrul Educației de anul trecut, Sorin Cîmpeanu, spunea dupa Bacalaureatul din 2015 ca ia în calcul desființarea tuturor liceelor din țara unde promovarea la examenul de Bacalaureat a fost zero.
Anul trecut, județul Salaj a avut trei licee a caror rata de promovare a fost zero. Este vorba despre Liceul Tehnologic nr. 1 Sîg, Liceul Tehnologic nr. 1 Gâlgau și Liceul Tehnologic nr. 1 Nușfalau.
Posibilitatea desființarii liceelor care nu scot absolvenți capabili sa ia Bacalaureatul era luata în calcul înca din 2012, când Ministrul Educației de atunci, Ecaterina Andronescu, spunea, la rândul ei, ca nu exclude desființarea unor licee, în special în cazul celor care an de an scot zero promovabilitate.
Pâna acum, nimeni nu s-a îngrijit, așa cum era vorba, macar sa le transforme în școli de meserii. Ar fi fost și în avantajul elevilor, care în lipsa cunoștințelor suficiente ca sa ia Bacalaureatul s-ar fi ales macar cu o meserie. Ar fi fost de aemenea și în interesul angajatorilor, care cel puțin în Salaj deplâng lipsa forței de munca calificate.
Așa ca mulți elevi continua sa parcurga degeaba liceul, pentru ca nu iau Bacalaureatul. Foarte mulți nici macar nu se prezinta la examene.

Cifrele goliciuni în învațamântul salajean

Liceul tehnologic Nr. 1 Nușfalau a avut din 9 elevi înscriși la Bcalaureat 2016, din care doi respinși și șapte neprezentați.
Cam la fel de rau a fost la Liceul Tehnologic Nr.1 Sâg, unde din zece elevi înscriși, cinci au fost respinși, iar cinci nu s-au prezentat.
La Liceul Tehnologic Nr. 1 Sarmașag, un singur elev a absolvit, cu nota 7.52, din 21 de elevi, restul de 20 fiind respinși.
La Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” Hida, din zece elevi care s-au prezentat la examene, au reușit doar trei.
Nici Liceul Tehnologic ”Ioachim Pop” din Ileanda nu este mai breaz la capitolul promovați. Din 18 elevi înscriși, doar trei au reușit sa ia note de trecere.

Istoria recenta și rușinoasa a liceelor fara nici un potențial

La liceul din Sîg, în anul 2013 toți absolvenții au avut media sub 6 la examenul de Bacalaureat. stop_coloana
Acum doi ani, la Liceul Tehnologic din Nușfalau doar un elev a obtinut medie de trecere, din noua absolventi, iar doi nu s-au prezentat la examen.
La Sarmasag, din 29 absolventi, doar opt au promovat examenul, iar la Liceul Tehnologic ÎLiviu Rebreanu” din Hida, din 50 de elevi care au terminat clasa a XII-a, 22 s-au prezentat la examene si doar noua au reusit sa obtina media 6.
Anul trecut, județul Salaj a avut rata de promovare zero în trei licee – Liceul Tehnologic nr. 1 Sîg, Liceul Tehnologic nr. 1 Gâlgau și Liceul Tehnologic nr. 1 Nușfalau.

Puțin peste 1.000 de absolvenți de liceu din Salaj au scos anul acesta note peste 6

Anul acesta, procentul de promovabilitate la Bacalaureat a fost în Salaj de numai 61,02 la suta. Desigur, la aceasta contraperformanța ca aproape 40 la suta dintre absolvenții de liceu sa ramâna fara diploma de Bacalaureat contribuie din plin și liceele rușinii, cu zero promovabilitate. Dar și calitatea învațamântului este mai slaba per ansamblu, daca avem în vedere ca liceele rușinii sunt aceleași, iar anul acesta au promovat Bacalaureatul cu doua procente mai puțini absolvenți de liceu decât anul trecut.
La Bacalaureat s-au înscris anul acesta 1.810 de absolvenți salajeni, atât din promoția 2016, cât și din promoții anterioare. Din totalul celor înscriși, 99 nu s-au mai prezentat la examene. Iar dintre cei 1.711 care au fost prezenți au promovat 1044, iar 665 de absolvenți au fost respinși, având media examenelor sub 6, nota minima pentru promovare.

Cele mai performante licee din Salaj

Colegiul Național ”Silvania” Zalau ocupa locul întâi, cu cei mai mulți elevi care au reușit sa treaca anul acesta examenul maturitații. Din 271 de elevi înscriși la examenul de Bacalaureat, 259 au luat medii de trecere. Rata de promovare a Bacalaureatului la CNS a fost de 95,57 la suta. Cea mai mare medie din Salaj a fost luata de altfel de absolventa acestui liceu, Chiș Iulia Ștefania, care a luat bacalaureatul cu 9.95.
Colegiul Național ”Simion Barnuțiu” Șimleu Silvaniei este al doilea liceu în clasamentul salajean, cu 137 de absolvenți care au luat Bacalaureatul, din cei 175 elevi prezenți la probe. Rezulta o rata de promovare de 78,28 la suta.
Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalau ocupa locul trei în topul celor mai bune licee salajene în funcție de promovarea la Bacalaureat, cu 169 elevi care au reușit, din 230 înscriși la examene. Rata de promovare rezultata este de 73,47 la suta.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *