Vremea extremă face ravagii în ţările din vestul Europei. În Italia, în timp de oraşele din sud se topesc la 35 de grade, în nord, ploile de cod roşu au măturat tot în cale. Au fost închise drumuri, magazine şi şcoli, iar sute de oameni au fost evacuaţi. Peninsula e lovită de un ciclon care va avea urmări şi în România.

În localităţile din apropiere de Milano, situaţia e critică. Parcările şi străzile s-au transformat în lacuri, iar supermarketurile au fost inundate. Sunt magazine unde apa trece de glezne. În altele, vitrinele şi rafturile au fost distruse de viitură, iar în urmă a rămas o mare de noroi. În doar câteva ore a plouat cât pentru două săptămâni, spun meteorologii.

Italia lovită de furtuni violente

Sute de localnici au fost nevoiţi să fugă din case pentru a se salva. Pompierii au salvat bătrâni şi oameni imobilizaţi în bărci pneumatice. În unele locuri, apa e până la brâu. Oamenii au încercat să ia cu ei tot ce au putut din case, conform observatornews.ro.

Rafale de până la 70 km/oră în centrul şi vestul ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben valabilă 16 mai, ora 10.00 – 17 mai, ora 23.00.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Interval de valabilitate: 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 23
Fenomene vizate: intensificări ale vântului
Zone afectate: conform textului și hărții

      În intervalul menționat, în sudul Banatului și al Transilvaniei, precum și în  zona Carpaților Meridionali vântul va avea intensificări, cu rafale de 55…65 km/h, și temporar de peste 70…80 km/h.

Notă: Local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în sudul, vestul, nord-vestul și centrul țării, cu viteze în general de 45…55 km/h.
      În Banat și sudul Crișanei în noaptea de joi spre vineri (16/17 mai) vor fi averse în general moderate cantitativ (15…20 l/mp) și descărcări electrice.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 16 mai, ora 21 – 17 mai, ora 12
Fenomene vizate: intensificări susținute ale vântului
Zone afectate: județul Caraș-Severin

      Vântul va avea intensificări susținute în județul Caraș Severin unde vor fi viteze de 80…85 km/h și temporar peste 90 km/h.

Sursa https://www.meteoromania.ro/avertizari/