Chiria pentru tinerii care nu vor sa isi cumpere locuintele ANL nu se modifica

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL), Vasile Blaga, a declarat, vineri, la Bistrita, ca tinerii care nu doresc sa cumpere locuintele ANL in care stau nu vor plati mai multi bani pentru chirie fiindca nu exista nicio prevedere legala in acest sens. Ministrul Vasile Blaga a raspuns, astfel, intrebarii unui jurnalist care a vrut sa stie daca va creste valoarea chiriei pentru tinerii care nu doresc sa isi cumpere locuintele ANL. “Nu. Contractele se reinnoiesc din cinci in cinci ani de zile, iar pretul de inchiriere nu va fi mai mare pentru cei care nu vor sa le cumpere. Sunt niste restrictii la vanzare. Nu poti cumpara locuinta ANL daca ai alta si nici daca venitul pe cap de membru al familiei este dublul salariului mediu pe economie. Sunt niste restrictii, discutam totusi de un program social”, a spus ministrul Vasile Blaga.
Acesta a adaugat ca nici primariile nu pot fi obligate de Guvern sa scoata la vanzare locuintele ANL. “Nu putem obliga unitatile adminisrativ-teritoriale sa vanda locuintele ANL. E drept ca s-au construit din bugetul statului, dar primariile au oferit gratuit terenurile si toate utilitatile, deci nu putem sa le obligam. Daca doresc le vand, daca nu, nu”, a explicat Blaga.
Potrivit sursei citate, pana la 31 decembrie 2008 prin ANL au fost construite 22.600 de locuinte, iar anul acesta inca 1.100. Blaga a spus ca Guvernul a transmis consiliilor locale cererea de a transfera aceste locuinte din domeniul public al statului in cel privat al statului. “Discutam despre 7.400 de locuinte pentru care s-au facut cereri de vanzare, dar numai pentru 3.221 s-au primit aceste hotarari (din partea consiliilor locale-n.r). Sunt de acord cu vanzarea numai primariile care insumeaza cele 3.221 de locuinte”, a afirmat ministrul Blaga.
Potrivit acestuia, in ceea ce priveste pretul de vanzare, acesta va fi stabilit de evaluatori autorizati, angajati de primarii. “Noi dorim sa vindem aceste locuinte la valoarea de inlocuire ca sa putem face altele, dar pretul sa nu fie mai mic de cel de inventar adus la zi. In medie e vorba de 40.000 de euro”, a spus ministrul.
Blaga a reamintit ca pentru locuintele ANL construite in perioada 1 ianuarie 2004 – mai 2008 Guvernul a dat dispozitie de vanzare in sensul ca acele primarii care au astfel de locuinte sa emita hotarari de consilii de trecere din domeniul public al statului in cel privat al statului ca sa poata fi vandute. Potrivit lui Blaga, nu va fi nevoie de astfel de hotarari pentru locuintele construite dupa luna mai 2008, pentru ca acelea sunt deja in domeniul privat al statului. “Cand cei care locuiesc in ele au trei ani, se pot vinde. Nu mai trebuie alt act normativ. Fiecare primarie vinde cand doreste si cand doreste. Vorbim, de descentralizare”, a spus vasile Blaga.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *