Inspectorii scolari salajeni vor demara, saptamana viitoare, un control in unitatile de invatamant in care exista cantine sau chioscuri de alimentatie publica. Dupa cum preciza, ieri, intr-o conferinta de presa, inspectorul scolar general Ioan Abrudan, controlul va urmari modul in care se respecta, in aceste unitati, Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.562 din septembrie 2008, adica daca sunt comercializate sau servite copiilor produse din acea vestita lista cu alimente nerecomandate (este vorba, in general, despre produse care au in compozitie un continut ridicat de sare, zahar si grasimi). Controlul va fi facut in colaborare cu Inspectia Sanitara de Stat din cadrul Directiei de Sanatate Publica Salaj.
Pana atunci, inspectorii scolari sunt in inspectie in brigada complexa (prin care se verifica toate aspectele activitatii dintr-o scoala, inclusiv contabilitatea si secretariatul) la Liceul Pedagogic „Gheorghe Sincai” Zalau. Vineri, ei vor prezenta rezultatele unei alte inspectii de acest tip, desfasurata luna trecuta la Colegiul National „Silvania” Zalau. Tot pana vineri, inspectorii au de verificat, in teren, modul in care sunt utilizate microbuzele scolare primite de unitatile de invatamant din judet.
Inscrierea in clasa I, pana la 1 mai
Tot in conferinta de presa de ieri, Ioan Abrudan a lansat un indemn la adresa parintilor care vor sa-si inscrie, din toamna, copiii in clasa I. „Pe cat posibil, sa incerce sa inscrie copiii in clasa I pana la 1 mai, astfel ca, pana in 22 mai, noi sa putem avea lista cu posturile vacante titularizabile (n.r.: corespunzatoare invatatoarelor care nu au elevi suficienti pentru o clasa)”. Inspectorul general a precizat, totusi, ca asta nu inseamna ca parintii care vor veni dupa aceasta data nu isi vor mai putea inscrie copiii, dar ca, pentru a nu incurca prea mult miscarile de personal, ar fi bine (aceasta fiind si recomandarea ministerului) sa se faca aceste inscrieri pana la 1 mai.
Unitatile de invatamant au obligatia de a afisa, pana la 16 martie, numarul de clase disponibil.