septembrie 28, 2022

Cetatenii si politicienii sunt in lumi paralele cand vine vorba de eliminarea penalilor din functiile publice

Nici unul din cei sase parlamentari salajeni nu a semnat initiativa cetateneasca "Fara penali in functii publice"

rn

Campania de strangere de semnaturi "Fara penali in functii publice", pornita ca o initiativa cetateneasca, este la un pas de reusita. Mai este nevoie de aproximativ 50.000 de semnaturi din cele 500.000 necesare pentru a deveni posibila transformara dezideratului in lege, astfel incat condamnatii penal sa nu mai aiba acces la functiile publice.
“n strangerea de semnaturi s-a implicat puternic Uniunea Salvati Romania, dar a contat mult implicarea reprezentantilor intelectualitatii, scriitori, actori, muzicieni etc.

rn

Politicienii din marile partide, bine reprezentate in functiile publice, nu s-au inghesuit sa sustina initiativa cetatenilor. Am cautat sa aflam daca reprezentanti de seama ai partidelor salajene au semnat initiativa. Ca sa numaram cati degetele de la o mana, ar trebui sa ne taiem din degete.

rn

PSD-istii sunt clar pro-penali in functii

rn

Pentru membrii PSD, e limpede de ce sunt de-a dreptul impotriva campaniei "Fara penali in functiile publice". Liderul PSD, Liviu Dragnea, presedinte al Camerei Deputatilor, este un dublu condamnat. Un primar PSD care a crezut ca e de bun simt sa semneze impotriva penalilor in functii a fost deja amenintat cu sanctiuni grave de sefii partidului. PSD nu este, asadar, in nici un caz alaturi de cetateni in dorinta lor de a scapa de coruptie, mai ales de cea la nivel inalt.

rn

UDMR-istii nu stiu daca e voie sa aiba
principii morale si sa se alature cetatenilor

rn

Viceprimarul UDMR al Zalaului, Nicolae Fazakas, membru in Biroul de conducere judetean al UDMR Salaj, ne-a declarat ca nu este impotriva acestei initiative si ca nu stie daca va semna pe lista de sustinatori a initiativei "Fara penali in functii publice".
"Nu am discutat aceasta chestiune in forurile noastre superioare, Noi le-am dat aviz data trecuta in Zalau si am fost cu ei pe platou cand au instalat cortul", ne-a declarat vicele Fazakas.
Ne incearca aici putina dezamagire, pentru ca principiile nu ar trebui dictate de conducerea partidului. Principiile tin de moralitatea fiecaruia, iar ca sa nu doresti penali in functii e de minim bun simt.

rn

PNL-istii spun ca lupta prin metodele
lor, altele decat initiativa cetateneasca

rn

PNL Salaj ne spune ca are actiuni individuale prin care lupta pentru acelasi scop cu al initiativei cetatenesti "Fara penali in functii publice".
"”nca dinainte de alegerile parlamentare din 2016, Partidul National Liberal a aplicat de jure si de facto o politica interna care a vizat eliminarea, pe cat posibil, a tuturor candidatilor cu probleme in justitie. Codul intern al PNL a afectat direct lideri importanti ai partidului – inclusiv pe actualul presedinte, care s-a retras din cursa pentru Primaria Capitalei si nu a candidat la alegerile parlamentare, dar noi am incercat sa aratam opiniei publice ca, la fel ca majoritatea romanilor, ne dorim, in toate functiile publice, persoane asupra carora nu planeaza niciun fel de suspiciuni. De asemenea, colegi de-ai nostri parlamentari au depus deja proiecte de lege prin care, persoanele condamnate penal sa nu mai poata candida pentru Parlament sau Presedintia Romaniei.
Statutul PNL, un document public, aflat pe site-ul partidului prevede clar (la punctul 3B, art. 22, alin. 2) ca radierea automata a unui membru se face de drept, de catre BPJ, la propunerea BPL al organizatiei pe teritoriul careia era membru cel în cauza, în urmatoarele cazuri: f) condamnarea penala definitiva, pentru infractiune savârsita cu intentie; g) condamnarea penala definitiva pentru infractiuni de coruptie.
{inand cont de cele mentionate anterior, consideram ca partidul nostru a incercat si incearca in continuare sa puna in aplicare principiile generale enuntate si de promotorii camapaniei "Fara Penali in functii publice". Asadar, sustinem acest gen de initiative si chiar am actionat deja in acest sens – PNL Salaj (si PNL, in general) a aratat prin actiuni politico-administrative concrete ca sprijina integritatea si competenta in functiile publice", ne-a transmis purtatorul de cuvant al PNL Salaj, Paul Maghiu.
PNL are asadar viuziune proprie asupra eliminarii penalilor din functiile publice, reiese din discurs lung al purtatorului de cuvant, iar noi atragem atentia asupra exprimarii din prima fraza, cu "pe cat posibil".
Dar PNL Salaj are si o bila alba pentru fostul viceprimar al Zalaului, Claudiu Barsan, actual consilier municipal, care spune ca a semnat initiativa cetateneasca impotriva penalilor si ne asigura ca mai are colegi de partid care au facut la fel.
"Eu am semnat in aprilie si mi-am indemnat si familia, care a semnat alaturi de mine. La fel, i-am indemnat si pe colegii din PNL sa semneze aceasta initiativa", ne-a declarat Claudiu Barsan.

rn

PMP-istii spun ca semneaza imediat
si vor indemna si pe altii sa o faca

rn

Liderul PMP Salaj, Adrian Popan, consilier municipal, ne-a declarat ieri ca nu a semnat inca in campania "Fara penali in functii publice", dar da asigurari ca saptamana aceasta va merge la cortul amplasat in zona Spitalului Judetean cu o parte din membrii PMP si va semna. Totodata, va cere si liste pentru a sprijinii si aduna semnaturi. 

rn

Implicarea liderilor comunitatii
impotriva penalilor este zero

rn

USR Salaj, care s-a implicat demult in strangerea de semnaturi, spun ca nu au fost contactati pana acum de lideri politici salajeni pentru a solicita liste pentru a aduna semnaturi pentru campania "Fara penali in functii publice".
USR Salaj îi cere pe facebook primarului din Zalau si tuturor politicienilor salajeni sa semneze si ei!
"Nu m-a sunat nici unul dintre liderii partidelor politice din Salaj pentru a ne ajuta sa adunam semnaturi. Nici macar discutii pentru a ne sprijinii actiunea nu au fost. Nimic. Deputatul Lucian Bode nu a semnat. La fel, nici senatorul Gheorghe Pop, nici deputatul Iuliu Nosa, nici senatorul Cristian Lungu, nici deputatul Seres Denes. Nici un lider politic nu a semnat pe liste. Eu cred ca le este teama, probabil ca au primit ordin sa nu semneze. Motivul pentru care nu semneaza este probabil ca au primit o sugestie din partea liderilor politici de la Bucuresti. Toate acestea presupun ca au ca si scop sa nu reusim sa adunam cele 500.000 de semnaturi. Campania este inceputa de cinci luni in Salaj si nu cred ca liderii politici din Salaj nu aveau timp sa vina sa semneze, mai ales ca formularul se poate descarca si online. Am speranta ca liderii politici din Salaj vor intelege importanta acestei campanii pentru noi toti romanii si ii astept sa semne pentru "Fara penali in functii publice". “i asteptam in Zalau la cortul instalat langa Spitalul Judetean pe toata durata lunii august", ne-a declarat presedintele USR Salaj, Carmen Olar.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.