ianuarie 29, 2023

Certificatul verde ajunge la vot în Camera Deputaților

Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu la locul de muncă, atât la stat cât și la privat. Proiectul a ajuns luni în comisiile de la Camera Deputaților, după care, în aproximativ două săptămâni, va merge la votul final. Proiectul a fost respins la Senat, dar Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Deși la Senat au votat împotrivă, social-democraţii au anunțat acum că susţin introducerea certificatului verde, însă cu anumite amendamente. PSD ar vrea, de exemplu, ca testarea personalului medical nevaccinat să fie făcută pe cheltuiala statului, nu din banii proprii.

Proiectul de act normativ prevede că personalul unităţilor sanitare publice şi private este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19. Printr-un amendament, a fost adăugat personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente. Aceleași cerințe se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private.

Costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 a celor care nu sunt vaccinați sau trecuți prin boală sunt suportate din buzunarul propriu, potrivit proiectului.

Documentul mai prevede și suspendarea activității angajaților care nu vor să prezinte certificatul verde la serviciu, timp de 30 de zile, fără plată. După acest interval, contractul de muncă poate fi suspendat. Suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puţin o doză de vaccin. În acest caz persoana vaccinată beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligaţia încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverinţa de vaccinare.

2 thoughts on “Certificatul verde ajunge la vot în Camera Deputaților

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut