ianuarie 29, 2023

Ceramica de Tihău în vernisaj la Muzeu

Ultima expoziție care este realizată de cercetătorii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău are ca punct central ceramica centrului de olari de la Tihău. Vernisajul expoziției va avea loc marți, cu începere de la ora 13,00, în beciul Muzeului.

În cadrul unui program amplu de cercetare a centrelor de olari și a ceramicii populare sălăjene – discutată în context regional și internațional al influențelor – asumat de Muzeul din Zalău, specialiștii Emanoil Pripon și Szabó Attila vă invită la un discurs expozițional ce valorizează rezultatul documentărilor în teren pe tema ceramicii de Tihău, un prolific centru de olari de pe Valea Almașului.

”Demersul științific susținut în 2020-2021 completează rezultatele cercetărilor anterioare derulate de foști colegi ai muzeului, Ioan Augustin Goia și Elena Musca, respectiv însumează o suită considerabilă de piese ceramice deținute de muzeu și acumulate prin donații în cadrul documentării de teren. Expoziția va fi vernisată în data de 21 decembrie, la ora 13,00, partenerii noștri fiind mai multe școli sălăjene și persoane fizice care au contribuit esential, atât la conținutul expoziției, cât și în calitate de informatori din teren. Aducem mulțumiri pe această cale dascălului Gheorghe Both, fiu al satului Tihău, care a fost sursa principală de informație în cercetările noastre, fiind gestionarul unei impresionante colecții muzeale locale ce enumeră printre altele piese reprezentative de ceramică de Tihău. Expoziția este însoțită și de un catalog trilingv care prezintă cadrul istoric al temei, istoricul cercetărilor, specificul meșteșugului (demersul tehnologic), aria de distribuire a ceramicii tihăuane, tipologia vaselor în formă și decor, respectiv 70 de piese ceramice reprezentative”, spune Szabo Attila, unul dintre curatorii expoziției.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut