septembrie 30, 2022

Centura Zalaului si autostrada; nu s-a realizat nimic din ce a fost promis, dar se fac noi promisiuni

Secretar de stat la Ministerul Transporturilor din 28 martie, Calin Fort, fostul secretar al PSD Salaj si-a prezentat joi la Zalau "realizarile" personale ca si membru al Guvernului Dancila. Si anume termene noi si amanari la lucrarile importante de infrastructura in Salaj. Alaturi de prefectul Florin Florian, Fort a prezentat situatia celor patru drumuri nationale grav afectate de alunecarile de teren, stadiul proiectelor vizand tronsonul al doilea al centurii ocolitoare a Zalaului si stadiul proiectelor pentru tronsonul de autostrada ce ar urma sa traverseze Salajul.

rn

Din patru drumuri nationale din Salaj rupte
de alunecarile de teren a fost reparat unul

rn

Calin Fort spune ca, din cele patru drumuri nationale care strabat Salajul, rupte de alunecarile de teren, doar unul a fost reparat – DN 1C, intre Ileanda si Mesteacan.
La drumul care leaga Zalau de Cluj – E81 – pe care circulatia este urat strangulata la iesirea din Zalau de vreo doi ani, se lucreaza inca, nu este clar cat si pana cand. Proiectul de reparatii are o valoare de 2,6 milioane de lei, in cadrul lui fiind realizat un aliniament cu 30 de stalpi de sustinere de diametru mare si lungime de 18 metri pentru zona adiacenta drumului si 14 stalpi pentru zona parcarii afectate. Contractul este realizat in proportie de 86 la suta, mai ramanand de executat turnarea betonului in zona parcarii, refacerea drenului longitudinal si refacerea infrastructurii rutiere.
Promisiunea pentru drumul national DN1H, de la Zalau spre Simleu Silvaniei, este ca se repara la anul, cu inceperea lucrarilor in primavara. La alunecarea de teren de la km 30+550 – km 62+600 (dealul Varsoltului), se estimeaza ca lucrarile vor incepe in aprilie – mai 2019.
Prefectul Florin Florian a precizat ca pentru anul 2019 se are in vedere cuprinderea in buget a sumelor necesare reabilitarii drumului national DN 1G, care traverseaza judetul pe directia nord-sud, pe o lungime de 46 de kilometri (Tihau – Tetisu) si care are o stare tehnica precara.
Pe salajeni iI incearca putin dezamagirea, avand in vedere ca, la vizita din iunie a directorului general al CNAIR, Narcis Neaga, acesta promitea in fata administratiei judetene si locale, a prefectului si a parlamentarilor salajeni PSD, ca toate drumurile nationale stricate si sparte vor fi reparate pe parcursul anului 2018.

rn

Promisiuni de la anul si pentru primele
lucrari la continuarea centurii Zalaului

rn

Varianta centurii ocolitoare a municipiului Zalau, proiect finantat din fonduri europene, este in stadiul de reactualizare a studiului de fezabilitate, intocmire proiect tehnic si detalii de executie. Se estimeaza ca pana la finalul acestui an proiectul va fi avizat in cadrul Comitetului Tehnico Economic la Ministrului Transporturilor. Dupa aprobare, in termen de 30 de zile se va pregati documentatia pentru achizitia de lucrari, procedura de achizitie avand o durata estimata de patru luni. Secretarul de stat in Ministerul Transporturilor Calin Fort a subliniat ca unul din documentele care au impiedicat pana acum realizarea proiectului, avizul de la Ministerul Apararii, a fost obtinut. Lucru stiut de mult, pentru ca documentul a fost obtinut de prim-ministrul Ciolos, ca urmare a realizarii unui studiu balistic, astfel incat nu mai exista niciun impediment pentru realizarea soselei ocolitoare, fara relocarea poligonului militar de la Aghires.

rn

Tot pentru la anul este promis inceputul
lucrarilor la segmentul salajean al autostrazii

rn

in ceea ce priveste cei 80,7 kilometri ai tronsonului autostrazii Transilvania pe teritoriul judetului Salaj, se estimeaza ca lucrarile ar putea demara, pe sectiunile din judet, in iunie 2019.
Pentru tunelul care va strabate Mesesul, in lipsa unor firme romanesti care pot executa o asemenea lucrare se va cauta un antreprenor strain, atribuirea contractului urmand a se realiza prin procedura de Dialog Competitiv.
Noile promisiuni sunt de fapt noi amanari, avand in vedere ca in vara seful CNAIR promitea la Zalau ca lucrarile la centura Zalaului si la autostrada in Salaj vor incepe in primavara. Calin Fort a venit acum, pe 29 noiembrie, si a prezentat alte amanari si noi promisiuni pentru realizarea celor mai importante lucrari din infrastructura salajeana.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.