februarie 6, 2023

Centura Zalaului ramane impotmolita

Armata face loc tronsonului II al centurii Zalaului, dar Ministerul Transporturilor nu mai are bani sa finanteze aceasta investitie.
Ministerul Apararii Nationale (MApN) a acceptat la inceputul lunii august mutarea poligonului Aghires in comuna Crasna, locatie propusa de autoritatile locale. Terenul pe care se afla acum poligonul de la iesirea din Zalau va fi predat domeniului public al municipiului, putandu-se astfel relua lucrarile la cel de-al doilea tronson al soselei de centura. „Acordul de principiu cu MApN exista, iar acum urmeaza sa vina o echipa de topografi de la Armata sa faca masuratorile. Chiar azi (ieri n.r.) am vorbit cu un domn colonel, care mi-a promis ca se intereseaza de efectuarea masuratorilor”, explica prefectul Alexandru Vegh. Reprezentantul Guvernului in teritoriu spune ca dupa ce vor fi efectuate masuratorile si se va finaliza intreaga documentatie, Institutia Prefectului Salaj va initia un proiect de hotarare de guvern prin care solicita transferul terenului pe care se afla poligonul Aghires catre primaria Zalau. Totusi, mai exista o mica problema. Suprafata poligonului de la Crasna trebuie extinsa, pentru ca nu corespunde momentan cerintelor Armatei, iar cetatenii care detin terenuri in zona trebuiesc expropriati. „Avem promisi-uni din partea domnului prim ministru ca vom fi ajutati financiar din fondul Guvernului pentru aceasta expropriere”, a adaugat Alexandru Vegh.
Nu sunt bani pentru continuarea centurii
In timp ce situatia terenului are sanse sa fie rezolvata, tronsonul doi al soselei de centura se impotmoleste acum in lipsa de fonduri a Ministerului Transporturilor. La inceputul lunii aprilie, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, ii transmitea deputatului Iuliu Nosa ca „din pacate, in prezent nu exista sursa de finantare pentru lucrarile de executie aferente variantei de ocolire Zalau”. Proiectul soselei de centura a Municipiului Zalau apartine Ministerului Transporturilor si face parte din strategia pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere in aceasta zona. „Noroc ca am prins niste fonduri pe PHARE si am reusit finalizarea primului tronson de centura; ca poate nici peste zece ani nu-l finaliza ministerul”, a comentat Radu Capilnasiu, primarul Municipiului Zalau. Edilul spera sa fie rezolvata cat mai repede situatia juridica a terenului si abia apoi sa fie cautata sursa de finantare, „deoarece pana acum s-a mers inaintea «carutei» si s-a mers degeaba”. „In continuare speram sa se gaseasca sursele de finantare, dar trebuie sa facem pasii initiali si sa scapam de problema poligonului”, a conchis Capilnasiu.
Problema traficului greu nu a fost rezolvata
Cel de-al doilea tronson al soselei ocolitoare a Zalaului se va intinde din Aghires pana pe Meses, unde se va intersecta cu drumul european E81 si va costa aproximativ 16 milioane de euro. Primul tronson al centurii, de noua kilometri, care porneste din zona Valea Mitii si pana in Aghires, a fost dat in folosinta, insa ajuta la devierea traficului greu de pe tronsonul Satu Mare – Ciucea, iar camioanele care merg catre Cluj trebuie sa foloseasca actuala centura care trece prin oras. Chiar daca nu a fost folosit inca la capacitate maxima, garantia primului tronson de centura inaugurat in urma cu un an va expira in luna octombrie.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut