Soseaua a inghitit deja peste 550 de mii de euro din bugetul local
O sosea ocolitoare neterminata, investitii masive care ar putea sa nu aiba nici un efect benefic imediat, o comisie platita din bani publici si a carei existenta a fost extrem de discreta si, peste toate astea, neputinta administratiei zalauane care nu prea controleaza situatia, desi s-au cheltuit 558 de mii de euro din bugetul local. Cam asa arata, in linii mari, „filmul” construirii soselei ocolitoare a Zalaului.
Asa dupa cum scriam in editia anterioara a ziarului nostru, banii europeni pentru centura municipiului ar putea fi pierduti daca lucrarile nu se vor definitiva pana la finele acestui an. Proiectul, derulat prin Programul PHARE 2005, are ca termen de finalizare data de 30 noiembrie 2009. Din totalul de aproximativ 9 milioane de euro, 5 milioane reprezinta finantarea din bani europeni, 1,6 milioane bani de la bugetul de stat si vreo 3 milioane din vistieria locala a Zalaului. Iar platile prin programul antementionat se pot face doar pana la finele acestui an. Din pacate, firma germana Kemna Ban, care se ocupa de construirea centurii nu lucreaza tocmai „nemteste” si amana, pe cat posibil, data limita, astfel ca proiectul ar putea ramane fara cei 5 milioane din programul PHARE.
Primaria nu detine controlul proiectului
„In derularea lucrarilor la soseaua ocolitoare exista intarzieri, motiv pentru care am facut demersuri in vederea urgentarii lor si pentru crearea unei capacitati de lucru mult mai mare. Constructorul incearca tot felul de motive pentru decalarea termenului de finalizare, dar cu care nu am fost de acord, nici chiar acolo unde erau greseli de proiectare si, probabil, ca nu se asteptau sa fim atat de intransigenti cu termenele si calitatea lucrarilor. Ca si o concluzie, putem spune ca lucrarile nu au un ritm corespunzator, si stim ca odata cu depasirea termenului exista riscul ca pe PHARE 2005 sa nu se mai poata face plati”, ne-a declarat primarul Radu Capilnasiu.
Cu toate ca edilii constata gravitatea situatiei si se declara nemultumiti de atitudinea nemtilor de la Kemna Bau, nu prea au parghii prin care sa rezolve problema. „Primaria a detinut controlul asupra proiectului doar pana in momentul depunerii, in vederea obtinerii finantarii”, a precizat purtatorul de cuvant al institutiei, Manuela Ghiurutan. Pentru a-si argumenta afirmatia, purtatorul de cuvant a mai adaugat ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei -MDRL- (Ministerul Integrarii la acea vreme n.n.) a organizat licitatia pentru constructor, iar la aceasta licitatie, primaria (care cotizeaza cu 3 milioane de euro) nu a avut nici macar calitatea de observator. „Contractul de lucrari este incheiat intre minister si constructor, iar administratia locala, alaturi de ADR Nord-Vest si-a dat doar acordul. MDRL si-a angajat o firma de consultanta care trebuie sa apere interesele ministerului si ale beneficiarului local.Primaria nu are posibilitatea de a da nici o dispozitie constructorului, poate doar sa faca sesizari catre consultant, iar daca acesta considera intemeiate cerintele autoritatilor, da dispozitie firmei sa se conformeze”, a mai spus Manuela Ghiurutan.
Comisie de… miliarde
Si chiar daca nu poate influenta direct derularea contractului, primaria plateste o comisie – Unitatea de Implementare a Proiectului (UIP)- care „monitorizeaza mersul lucrarilor, apara interesele beneficiarului local si sesizeaza problemele aparute in derularea contractului (dar nu poate dispune nimic constructorului)”. Membrii UIP participa la sedintele lunare de progres al proiectului, impreuna cu toate entitatile implicate – constructor, consultant angajat de minister, ADR si in masura in care exista probleme care pot fi rezolvate de beneficiar (primarie), ia masuri de solutionare in urma solicitarilor venite prin consultant. UIP a fost infiintata inca de anul trecut, in baza unei hotarari de consiliu local din luna martie, si este compusa din 4 membri, in frunte cu fostul viceprimar al Zalaului Fekete Karol. Eficienta acestei comisii nu este clara nici macar pentru unii consilieri locali, care in ultima sedinta, ii reprosau primarului Capilnasiu ca, dupa aproape un an de la demararea lucrarilor, membrii UIP nu au facut nici macar o informare cu privire la stadiul lucrarilor la soseaua ocolitoare. Eficienti sau nu, cei patru membri ai comisiei au incasat, potrivit datelor primite de la Manuela Ghiurutan, peste 1,2 miliarde de lei vechi (din iunie 2008 si pana azi), iar pana la finele anului vor mai primi inca aproximativ 700 de milioane. Si asta indiferent de finalitatea contractului…
Raspunsul e la minister
Potrivit datelor primite de la biroul de relatii cu presa al primariei, pana in momentul de fata, s-au decontat din bugetul local 558.373 de euro, suma in care este inclus avansul obligatoriu si costurile pentru organizarea de santier, precum si alte lucrari executate pana acum. Reprezentantii administratiei locale nu au putut preciza insa cati bani a incasat firma germana din fondurile PHARE sau cele din bugetul central. Radu Capilnasiu a tinut sa precizeze ca primaria si UIP vor solicita, in perioada urmatoare, mai multe clarificari din partea MDRL si a constructorului (prin intermediul firmei de consultanta) si ca se va incerca, totodata, urgentarea lucrarilor.