septembrie 23, 2023

Centura Zalău: “combinație letală de stat incompetent și constructor nepriceput”

0

Vizita ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe șantierul șoselei de centură a Zalăului este consideratî tardivă de reprezentanții USR Sălaj. Potrivit acestora, oficialul nu ar fi trebuit să lase timpul să treacă, de când e în fruntea instituției, ci ar fi trebuit să acționeze mai din timp, pentru a evita situația în care ne aflăm. Centura e gata pe jumătate, deși trebuia să circulăm pe ea încă din luna martie.

“La prima vizită pe centura Zalău în 2 ani de mandat, ministrul Sorin Grindeanu confirmă ce am spus de luni de zile: proiectul este departe de finalizare, cu toate termenele depășite, iar constructorul lucrează pe pierdere în timp ce statul român nu a fost în stare să actualizeze prețurile contractului.Contractul de proiectare și execuție pentru centura de 5,5 km a fost semnat cu o companie chineză în 2020 în mandatul lui Lucian Bode. Lucrările au început în martie 2021 în mandatul lui Cătălin Drulă și ar fi trebuit să fie gata în 2 ani. Termenul a trecut, însă centura e gata doar pe jumătate”, spune zălăuanul Horațiu Cosma de la USR, fost secretar de stat la Transporturi în mandatul lui Cătălin Drulă.

De ce sunt întârzieri? Pentru că avem de-a face cu o “combinație letală de stat incompetent și constructor nepriceput”, e de părere Horațiu Cosma.

“Odată cu creșterea fulminantă a prețurilor din 2022 (inclusiv la materialele de construcție), statul român a încercat să actualizeze prețurile de pe proiectele de infrastructură la nivelul pieței, astfel încât șantierele să nu se blocheze. Doar că au făcut-o târziu, prost și selectiv. Iar centura Zalău a rămas pe dinafară. Rezultatul: constructorul lucrează pe <minus>, pe niște prețuri neactualizate la zi. Cu fiecare nouă zi de muncă, gaura financiară se tot adâncește. În loc de amenințări cu rezilierea contractului, ministrul Grindeanu ar face bine să rezolve restanțele din propria ogradă. În caz contrar, zălăuanii vor rămâne cu promisiunile încălcate, termenele ratate și cu un trafic greu de coșmar prin oraș”, adaugă fostul secretar de stat.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut