Centura orasului Jibou, (a)manata spre alte fonduri

Stadiul proiectelor depuse prin Programul Operational Regional a fost tinta dezbaterilor organizate, ieri, la Zalau, de catre Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest. Actiunea, inserata in seria de conferinte judetene organizate de ADRNV in regiunea de Nord-Vest, a reunit autoritati locale si judetene, specialisti din Prefectura si Consiliul Judetean, reprezentanti ai Oficiului Teritorial pentru IMM-uri, ai Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, ai Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic. In cadrul acestei conferinte s-a urmarit o noua abordare a informatiilor privind programele operationale sectoriale si s-a oferit sinteza pe judete a proiectelor prioritare. Asa cum a subliniat directorul ADRNV, Claudiu Cosier, “accentul se pune acum pe investitii care sa conduca la dezvoltarea comunitatilor, care sa produca reforme structurale (in educatie, sanatate, turism), dar mai ales, sa ne pozitioneze, ca si comunitate locala, in cadrul economiei regionale, nationale si globale.
Investitiile trebuie sa fie insotite de programe care sa aduca schimbarea managementului, sa imbunatateasca resursele umane si modul de administrare a comunitatilor. Cea care ar trebui sa fie cea mai interesata in aplicarea acestui tip de reforma este administratia, care cheltuieste banul public”. S-a facut o statistica privind depunerea de proiecte spre finantare in cadrul POR si s-a apreciat ca acestea, din pacate, “nu sunt stralucite, din punct de vedere calitativ. Motivul principal rezida in faptul ca sunt mari diferente intre finantarile nationale ori locale si cele europene, care nu se fac dupa aceleasi reguli. Proiectantii si consultantii, practic, nu au exercitiul necesar intocmirii acestor documentatii, nu fac justificari tehnice, nu intocmesc analize cost-beneficiu. Mai mult, autoritatile si ceilalti solicitanti s-au confruntat si cu frecvente modificari ale regulilor intervenite pe parcursul intocmirii proiectelor si impuse de minister”. Vorbind de modificari, Claudiu Cosier a facut cunoscut ca “pe POR s-a primit ordinul de suspendare pe axa 2 – imbunatatirea infrastructuriii de transport. Din 30 aprilie nu se mai primesc cereri pentru ca s-au depus, deja, cu mult peste 150% din finantarea prevazuta pentru acest domeniu”. Acest fapt ridica semne de intrebare, sau mai precis, de amanare pentru una din cele mai importante investitii ale orasului Jibou. Este vorba de soseaua de centura ocolitoare pentru care ar fi putut fi atrase 6 milioane de Euro. Deocamdata, pentru acest obiectiv, primaria orasului de pe Somes a finalizat studiul de fezabilitate si proiectul tehnic, a depus cererea de finantare pe axa 2.1. la ADRNV, a acordat despagubiri pentru toti proprietarii de terenuri si, mai mult, a achizitionat terenuri, care insumeaza 40% din totalul suprafetelor care ar fi strabatute de centura. In acest sens, directorul ADRNV, ne-a asigurat ca “nu sunt motive de ingrijorare. Cererea pentru centura orasului Jibou este pe lista de rezerva. Dar exista posibilitatea ca acest proiect sa beneficieze de alte fonduri, fiind eligibil pe Programul Operational Sectorial, asta dupa ce vor fi facute cunoscute conditiile autoritatii intermediare, adica, Ministerul Transporturilor”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut