Centrul Social de Urgenta – refugiu pentru cei fara adapost

Centrul Social de Urgenta – refugiu pentru cei fara adapost

Tinerii dezinstitutionalizati si persoanele care se afla intr-o situatie de risc social primesc cazare, consiliere, asistenta medicala si doua mese pe zi la Centrul Social de Urgenta Zalau.
Proiectul “Centrul Social de Urgenta Zalau”, castigat in 2007 in cadrul programului de finantare Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fara adapost prin crearea de centre sociale de urgenta, a Ministerului Muncii, a fost finalizat. Dorina Babos, directorul Directiei de Asistenta Sociala Comunitara (DASC) a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca proiectul s-a derulat in perioada noiembrie 2007-noiembrie 2009, bugetul total fiind de 730.000 de lei, iar contributia Consiliului Local Zalau prin DASC de 122.000 de lei.
De cand s-a infiintat, de serviciile oferite in centru au beneficiat 20 de tineri care provin din centre de plasament (isi petrec noptile in centru), cinci victime ale violentei in familie, o persoana care a fost victima unui incendiu produs in propria locuinta (a fost gazduita timp de 40 de zile) si o persoana care a fost spitalizata o perioada mai lunga de timp si nu avea o locuinta proprie cand a fost externata. Totodata, in cei doi ani, 21 de persoane au fost intermediate in vederea dobandirii documentelor de identitate sau resedinta, 20 pentru ocuparea unui loc de munca, din care sapte chiar s-au angajat, iar sase persoane au obtinut diplome de calificare profesionala. Cei care au trecut pe la centru au primit consiliere psihologica, sociala, medicala si juridica. Pe langa acestea, asistatii din cadrul centrului primesc cina si micul dejun.
Centrul are o capacitate de 60 de locuri de cazare si functioneaza pe patru nivele. Se ofera gazduirea pe timp de noapte a persoanelor fara adapost (25 de locuri), gazduire temporara pentru persoanele aflate in situatie de risc social (15 locuri), pentru tinerii proveniti din centre de plasament (20 de locuri) si mai functioneaza un serviciu de informare si consiliere pentru persoane aflate in nevoi sociale.
Prin acest proiect s-a urmarit dezvoltarea unor noi servicii care sa creeze si sa faciliteze integrarea sociala a acestor categorii de persoane.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *