Centrul de permanenta din Ileanda zace nefolosit

Primaria a investit de pomana. Deocamdata
Cladirea in care se afla Dispensarul uman din Ileanda a suferit in ultima perioada lucrari de reabilitare si modernizare. Din cele aflate de la primarul comunei, dl. Petre Satmari, investitia a fost finalizata inca in toamna anului trecut. Din banii alocati de la bugetul local, aproape un miliard de lei vechi, s-a dorit amenajarea unui centru de permanenta. Si pentru a raspunde exigentelor si cerintelor in vigoare, spatiul destinat centrului a fost recompartimentat, s-au inlocuit usile si geamurile cu termopan, s-a pus gresie si faianta, s-au realizat instalatiile de incalzire si de energie electrica, si a fost zugravit. Domnul Satmari sustine ca desi a adus la nivelul standardelor europene acest spatiu, de mai bine de opt luni el zace nefolosit.
Unde sunt promisiunile?
In urma cu cativa ani in comuna Ileanda Centrul de permanenta functiona in cladirea Centrului de Asistenta Medico-Sociala (CAMS). Dar asta, doar pana la un punct, cand s-a impus ca atat spatiul pentru centrul de permanenta cat si pentru centrul medico-social sa se fie adus la normele in vigoare. Si astfel, pentru a fi respectate cerintele privind numarul de paturi la spatiul aferent, centrul de permanenta a fost scos din CAMS. Primarul spune ca a participat la intalniri cu medicii de familie, cu primarii, cu factorii responsabili din sanatate si s-a batut in cuie ce are de facut fiecare. “Toti ne-am luat angajamente. Eu am promis ca vom pune la dispozitie spatiu si-l vom reamenaja. De la Casa de Sanatate ni s-a promis ca vom avea dotare adecvata, statie de salvare, mijloace de transport, personal si asistenti. Se pare ca am fost uitati. Medicii au plecat atunci (in vara lui 2007-n.a.), pentru ca nu am avut posibilitatea de a le oferi in timp scurt un alt spatiu. Acum nu mai vin pentru ca nu le convine remuneratia”.
Opt comune afectate de lipsa centrului
In perioada cat a functionat, Centrul de permanenta si-a dovedit utilitatea, fara doar si poate. Faptul ca noaptea, ori in zilele de week-end bolnavii aveau la cine si unde sa apeleze era foarte apreciat. La Ileanda ajungeau pacienti din cele opt comune de pe Valea Somesului, Babeni, Letca, Ileanda, Galgau, Poiana Blenchii, Rus, Zalha, Simisna si Lozna. Acum insa, cei care sunt in suferinta au de optat sa apeleze pentru serviciile de urgenta cele mai apropiate fie din Jibou, Dej ori Targu-Lapus.
Infiintarea centrelor de permanenta, la cheremul medicilor
Potrivit legislatiei in vigoare infiintarea centrelor de permanenta se face la initiativa liber consimtita a cel putin doi medici, care trebuie sa solicite Directiei de Sanatate Publica constituirea unui grup de practica medicala in centrul de permanenta. Cum legea nu-i obliga, centrele de permanenta, primariile si cetatenii pot astepta mult si bine. Singura sansa ar fi modificarea legii si respectiv, obligarea medicilor din zonele arondate sa ofere servicii medicale in centrul de permanenta. Din punctul de vedere al Casei de Sanatate, plata lor nu este o problema. Dr. Marius Tautu, director adjunct al CAS Salaj, ne-a declarat ca dupa infiintarea centrului de permanenta se incheie un contract cu medicii respectivi, care sunt platiti conform legii.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *