Centrul de internet de la Bobota, “unicat” in tara

Biblioteca din Bobota, una dintre cele mai mari comune din judet, nu are bibliotecara, dupa ce, anul trecut, persoana incadrata pana atunci pe acel post a devenit inspector in cadrul primariei din localitate. Daca lipsa bibliotecarului din bibliotecile comunale nu este o situatie tocmai singulara la nivelul judetului, lucrul cu care iese Bobota in evidenta este faptul ca aici este singurul centru de internet, dotat cu bani de la Fundatia “Bill&Melinda Gates”, ramas la putin timp dupa deschidere, fara personal. Asta in conditiile in care centrul functiona in cadrul bibliotecii, bibliotecara asigurand si coordonarea centrului. Precizam ca, in cadrul aceluiasi program (Global Libraries) prin care s-a facut si dotarea centrului cu calculatoare conectate la internet, bibliotecara din Bobota a participat la cursuri de formare in urma carora a capatat competente de initiere in navigarea pe Internet a localnicilor interesati. Competente de care, in situatia actuala, nu mai poate beneficia nimeni.
Contactat telefonic, primarul Aurel Sarca ne-a declarat ca centrul de internet este deschis, totusi, publicului, chiar si fara bibliotecar, in fiecare zi intre orele 13,00 si 17,00. Supravegherea centrului este asigurata, se pare, de trei angajati ai primariei, care fac de serviciu cu randul. Cat despre motivul pentru care nu a fost angajata, inca, o alta bibliotecara, edilul a precizat ca de vina este blocarea posturilor din sistemul bugetar, referitor la care asteapta sa apara “clarificari” de la guvern.
Florica Pop, directoarea Bibliotecii Judetene “Ionita Scipione Badescu”, ne-a declarat, insa, ca nu este nevoie de nici un fel de clarificari, postul de bibliotecar fiind post unic, deci nu intra sub incidenta blocarii. Cat despre mentinerea centrului deschis intre 13,00 si 17,00, directoarea Bibliotecii Judetene a precizat ca acest program trebuia sa fie doar unul provizoriu, pana la angajarea in luna ianuarie 2009 (conform promisiunilor primarului), a unei bibliotecare. De altfel, a subliniat Florica Pop, prin contractul incheiat intre Biblioteca Judeteana, ONG-ul prin Care s-a derulat programul de finantare (IREX) si Primaria Bobota, aceasta din urma s-a angajat sa sustina un program zilnic de functionare a centrului de minim opt ore, cu posibilitate de prelungire daca utilizatorii o cer. Directoarea Bibliotecii Judetene ne-a declarat ca situatia de la Bobota este “caz unic in tara” si ca nerezolvarea ei ar putea duce la imposibilitatea intrarii altor biblioteci din judet in acest program de finantare.
Reamintim ca, anul trecut, Salajul a fost unul dintre judetele pilot in care s-a implementat Programul “Global Libraries” (finantat de Fundatia “Bill&Melinda Gates”), prin care mai multe biblioteci publice au fost dotate cu calculatoare conectate la internet, luand, astfel, fiinta centrele de acces la internet. In Salaj au fost deschise patru astfel de centre: unul la Biblioteca Judeteana, unul la Clubul Pensionarilor Zalau (unde Biblioteca Judeteana are o filiala), unul la Biblioteca Oraseneasa din Cehu Silvaniei si unul la Biblioteca Comunala din Bobota. Pentru acest an se spera ca alte 20 de biblioteci publice din judet sa fie acceptate in program.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut