ianuarie 31, 2023

Hărți interactive pentru a ajunge la zestrea sălăjeană

Două proiecte-premieră națională au luat ființă în Sălaj prin grija Centrului de Cultură și Artă – ”Traseele caselor tradiționale sălăjene” și ”Harta Cântului Sălăjean”.

Instituția a obținut finanțare de la Administrația Fondului Național Cultural (AFCN) și a reușit să aducă la un click distanță de turiștii din toate colțurile lumii și de toți cei care doresc să cunoască zestrea sălăjeană compusă din casele tradiționale și din cele mai vechi cântece folclorice tradiționale sălăjene.

Cele două proiecte au fost prezentate de Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă, în cadrul unei conferințe de presă organizată joi, în Sala ”Porolissum”.

”Aceste demersuri fac parte din eforturile continue ale Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj de a salva, promova și pune în valoare patrimoniul cultural tradițional sălăjean, de a aduce în atenția publicului de astăzi valorile culturale reprezentative sălăjene și de a folosi noile tehnologii pentru a promovarea tradițiilor locale. Este un început de drum și, pe măsură ce vom găsi proprietarii de case tradiționale vechi dispuși să le includă în acest proces de promovare, vom extinde proiectele”, a precizat managerul Daniel Săuca.

Casele tradiționale, vizitate și de pe telefon

Proiectul „Traseele caselor tradiționale sălăjene” este un proiect cultural implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj în parteneriat cu Asociația Sinaptica și a fost conceput ca o modalitate concretă de a sprijini inițiativele private prin care se salvează casele vechi din Sălaj. Până să se ajungă la această etapă a proiectului, s-au identificat casele vechi și proprietarii acestora, apoi s-a trecut la partea de stabilire a traseelor și includerea caselor în circuit. Daniel Săuca spune că mai există case care ar putea fi incluse în traseul turistic însă nu toți proprietarii acestora vor să se înhame la promovare.

”Ceea ce s-a realizat prin acest proiect este doar un început. De această dată, au fost identificate 13 case, cu vechimi care depășesc 80 de ani și care ajung la aproape 200 de ani, distribuite în toate zonele etnografice ale Sălajului.

Prezentarea fiecărei case cuprinde imagini cu exteriorul și din interior, precum și istoria acesteia, povestită de actualul proprietar. Toate la un loc creează o imagine coerentă a patrimoniului rural construit din Sălaj și permit vizitatorilor să înțeleagă cum se trăia cu  mai mult de un secol în urmă. Pe lângă înfățișările deosebite ale caselor, ceea ce este remarcabil este inventarul deosebit de bogat și de valoros pe care îl adăpostesc acestea: obiecte folosite pentru muncile agricole sau în gospodărie, echipamente și ustensile pentru bucătărie, vestimentație și decorațiuni interioare”, spune Săuca.

Cele 13 case sunt grupate în cinci trasee de vizitare, întinse în tot Sălajul. Traseele și detalii despre proiect pot fi aflate pe pagina de internet https://case.traditiisalajene.ro/.

Tot de aici poate fi descărcată chiar și  o aplicație pentru telefoanele mobile cu sistemul de operare Android. Prin intermediul acestei aplicații, prima de acest fel din România, toți cei interesați de o experiență deosebită pot naviga din orice loc din lume până la oricare dintre casele incluse în trasee.

Vrei să cunoști folclorul sălăjean vechi? Acum ai Harta Cântului Sălăjean

Ceardaș de joc, Învârtită de pe Valea Someșului Ceardaș de pe Valea Almașului, Țigănesc, Românesc de pe Valea Barcăului, Mânânțăl, Fecioresc de subcodru Joc de arăduit – sunt doar câteva titluri de cântece instrumentale din zonele etnografice ale Sălajului care fac parte din repertoriul folcloric vechi și pe care, prin acest proiect, le poate asculta oricine din oricare colț de lume.

”Proiectul cultural <Harta Cântului Sălăjean> a pornit de la o realitate cotidiană: folclorul muzical al lumii satului se află pe cale de dispariție. De aceea, au fost identificați interpreți care mai cunosc repertoriul vechi de cântece din Sălaj, iar interpretările acestora au fost înregistrate și puse la dispoziția publicului larg într-un mod accesibil, folosind instrumente tehnologice pe gustul ascultătorilor de astăzi. Astfel, 31 de cântece, din toate zonele etnografice ale județului și care reprezintă toate etniile care conviețuiesc aici, interpretate de 20 de instrumentiști sunt disponibile pe pagina de internet și prin intermediul unei aplicații pentru telefonul mobil. Utilizatorii vor putea asculta melodiile, vor putea citi interviurile cu interpreții și, mai ales vor putea folosi harta integrată în aplicația mobilă pentru a putea călători în locurile în care, din când în când, mai pot fi auzite cântece de demult. Folclorul muzical tradițional este un pretext care invită ascultătorul să descopere locurile în care acest folclor s-a născut și a fost păstrat până astăzi”, arată inițiatorii și realizatorii proiectului.

Toți cei interesați să asculte folclorul sălăjean vechi sunt invitați pe pagina de internet https://canturi.traditiisalajene.ro/ .

În partea de jos a paginii vor găsi legătura de unde pot descărca aplicația care funcționează pe telefoanele mobile cu sistem de operare Android.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut