Centru Integrat de Transplant la Cluj

0
308

La Cluj va începe edificarea primului Centru Integrat de Transplant din România și din Sud-Estul Europei. Autoritățile din județul vecin au semnat miercuri, 18 noiembrie, contractul de proiectare a uneia dintre cele mai importante investiții medicale derulate vreodată în țară.

Proiectul vizează realizarea primului centru de transplant din țară care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal. În cadrul acestuia, toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi
realizate la cele mai înalte standarde din domeniu, spun reprezentanții Consiliului Județean Cluj.
Valoarea totală a acestei investiții medicale a fost estimată la circa 90 de milioane de euro, Consiliul Județean Cluj înaintând deja Ministerului Fondurilor Europene propunerea de includere a acestui proiect în lista celor care vor fi finanțate cu fonduri nerambursabile prin intermediul Planului Național de Relansare și Reziliență.

„Putem afirma, fără teama de a exagera, că este un moment cu adevărat istoric. Începe azi, efectiv, investiția prin care vom poziționa Clujul medical acolo unde îi este locul, pe harta extrem de puținelor centre de transplant multiorgan din Europa. Centrul de la Cluj va fi unul al excelenței atât în ceea ce privește chirurgia și transplantul de organe cât și în ceea ce privește cercetarea avansată în domeniu”, spune Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.


Semnarea contractului de proiectare vine la finalul unor etape de negociere cu câștigătorul concursului internațional de soluții, o asociere de firme româno-spaniolă (firma de arhitectură „Pinearq S.L.P.” și biroul de proiectare „Dico și Țigănaș” S.R.L.).
Durata de elaborare a documentațiilor este de 14 luni, următoarele 46 de luni urmând a reprezenta perioada de acordare a asistenței tehnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.