octombrie 2, 2023

Centru de zi pentru asistenţă şi recuperare destinat persoanelor vârstnice, la Zalău

0

Primăria Zalău vrea să înființeze, în municipiu, un centru de zi care să ofere asistență și recuperare persoanelor vârstnice. Investiția ar urma să fie finanțată prin PNRR. Inițiativa vine în contextul în care 15 la sută din populația Zalăului are peste 65 de ani, procent care s-a dublat în ultimii 10 ani.

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din data de 22 iunie s-a aflat și proiectul prvind înființarea Centrului de zi de asistenţă şi recuperare pentru persoane vârstnice, cu echipă mobilă de îngrijire la domiciliu “Sfinţii Simeon şi Ana”.

Ministerul Muncii a lansat deja apelul pentru finanțarea unor astfel de investiții, iar pentru depunerea cererii de finanțare de către municipalitate a fost nevoie, în prealabil, de votul consilierilor locali. Termenul limită pentru depunerea cererii este 13 iulie.

Valoarea eligibilă a proiectului este de aproximativ 6 milioane de lei, sumă ce va fi acoperită prin PNRR. Administrația locală va suporta eventualele cheltuieli neeligibile care pot apărea pe parcurs.

Centrul de zi ar urma să se construiască în Valea Miții, pe un teren al primăriei, în suprafață de aproape 4 mii de metri pătrați.
Acesta va avea o capacitate de 50 de locuri pentru centrul de zi şi echipă mobilă care va asigura servicii de îngrijire la domiciliu pentru minim 25 de persoane vârstnice nedeplasabile.

Direcţia de Asistenţă Socială Zalău este cea care a susținut oportunitatea şi necesitatea dezvoltării serviciilor sociale pentru persoane vârstnice, în speţă a centrului de zi de asistenţă şi recuperare, serviciu care nu există în acest moment în municipiu. În ceea ce priveşte serviciile de îngrijire la domiciliu, există în prezent 5 unităţi de îngrijire, dar numărul de persoane asistate este prea mic pentru nevoia existentă.
În prezent, 15% din populaţia municipiului are vârsta de peste 65 de ani, procent care s-a dublat în ultimii 10 ani, fapt ce demonstrază tendinţa accentuată de îmbătrânire a populaţiei. În consecinţă, nevoia de servicii sociale pentru vârstnici este şi ea în creştere.

“Un centru de zi cu asistenţă şi recuperare poate, pe de altă parte, ajuta la diminuarea riscului persoanei vârstnice de a deveni dependent şi a avea nevoie de servicii de îngrijire la domiciliu şi/ sau internare în centru rezidenţial”, explică municipalitatea.
Centrul va funcţiona în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Zalău, unitate subordonată primăriei, acreditată ca furnizor de servicii sociale, şi va fi finanţat din bugetul local şi alte surse atrase.

Beneficiarii Centrului de zi de asistenţă şi recuperare, cu echipă mobilă de îngrijire la domiciliu
”Sfmţii Simeon şi Ana” vor fi, cu prioritate, persoanele vârstnice vulnerabile: nu au familie sau nu se află în întreţinerea unei sau unor persoane; nu au locuinţă şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii; nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare; nu se pot gospodări singure sau necesită îngrijire specializată; se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.
Centrul va avea cabinet medical, cabinet de consiliere psihologică şi psihoterapie, cabinet de consiliere psiho-socială, informare, consiliere juridică, sală de kinetoterapie, sală de masaj, sală de fizioterapie, sală de gimnastică medicală.

Administrația locală se obligă să menţină funcţionarea acestor servicii pe o perioadă de cel puţin 10 ani de la încheierea perioadei de finanţare a proiectului.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut