In urma cu doua zile, la Iaz, comuna Plopis a fost inaugurat Centrul Cultural. Situat in vecinatatea scolii, lacasul inlocuieste vechiul Camin Cultural al satului, care nu doar ca este in stare avansata de degradare, ci si foarte mic. Investitia, dupa cum spune primarul comunei, Nicolae Criste, a insumat 7 miliarde lei vechi, din care 4,8 miliarde lei au fost repartizate de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii si Cultelor, in cadrul programului pentru finalizarea constructiilor lacaselor de cult. Diferenta a fost alocata de Consiliul Local Plopis.
Obiectivul, asa cum aprecia preotul ortodox, Alexandru Coste, „va reprezenta pentru comunitate nu doar un camin cultural, nici un spatiu gol si rece, ci un loc unde vor fi reinviate traditii si obiceiuri”.
Evenimentul a fost intregit de manifestari, foarte gustate de locuitorii Iazului, care au revazut artisti populari indragiti, printre care Dumitru Farcas, Sava Negrean Brudascu, Liviu Petris, Marcel Muresan, Alexandra si Alex Chira, acompaniati de instrumentisti ai Ansambului Porolissum.