Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Salaj, în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, organizeaza în aceasta perioada o serie de sesiuni de formare adresate cadrelor didactice, pentru îmbunatatirea competentelor dascalilor în vederea implementarii proiectelor de prevenire a consumului de droguri.
rn
Coordonatorul CPECA Salaj, Valer Merce, explica importanta demersului si programele ce vor fi implementate in scoli.
“40 de cadre didactice au fost deja formate in prima sesiune si deja incep implementarea proiectului care se va derula pana la sfarsitul anului scolar. Fiecare la clasa lor, diriginti, respectiv invatatoare si educatoare.
Cele trei proiecte sunt pe categorii diferite de invatamant, incepand cu prescolarii: “Cum sa crestem sanatosi, “ABC-ul emotiilor” este la invatamantul primar, iar “Necenzurat” este la invatamantul gimnazial.
Fiecare copil sau elev are caietul lui. Este un proiect complex, care presupune 6 lectii sau activitati, iar la “Necenzurat” elevii de gimnaziu fac 8 lectii.
Fiecare elev este implicat direct, are caietul lui. Este un proiect foarte bine structurat, de creare de abilitati, de relationare, dezvoltare personala, care da rezultate", spune Valer Merce, directorul CPECA Salaj.
rn
Programul “Cum sa crestem sanatosi” are ca obiectiv formarea de deprinderi de viata sanatoasa în rândul copiilor de vârsta prescolara si scolara mica (clasa pregatitoare),
„ABC-ul emotiilor” are ca obiectiv dezvoltarea abilitatilor emotionale a elevilor din învatamântul primar,
„Necenzurat” se adreseaza elevilor de gimnaziu si are printre obiective îmbunatatirea cunostintelor legate de factorii de risc si de protectie, concomitent cu construirea atitudinilor împotriva consumului de droguri.