septembrie 26, 2022

Cenaclul „Silvania” a facut o reparatie necesara

Scriitoarea Ella Veres s-a intalnit cu scriitorii si publicul din Zalau
Cei prezenti au gasit in scrierile Ellei Veres savoare si umor tipic romanesc.
Refuzul regretabil al doamnei Florica Pop, directoarea Bibliotecii Judetene, de a o sustine pe scriitoarea americana de origine romana, din Zalau de obarsie, Ella Veres, in demersul de a se intalni cu cititori salajeni, i-a determinat pe membrii conducerii Cenaclului „Silvania” sa organizeze o intrevedere intre membrii cenaclului si scriitoarea vitregita. De fapt, Ella Veres se afla de vreo trei saptamani pe plaiuri salajene, dupa propriile marturisiri, sa refaca legatura cu obarsia.
La intalnirea de joi seara, scriitoarea din New York a prezentat fragmente din trei lucrari ale sale „Cetatenie cu noroc”, „Povestea unui veteran de razboi” si „Molima”. Publicul a fost numai ochi si urechi, mai ales ca autoarea a si teatralizat mare parte din texte. Iuliu Suciu, intemeietorul si mentorul cenaclului „Silvania”, spunea printre altele ca in scrierile Ellei Veres se simte umorul si ironia romaneasca. „Chiar daca traieste in SUA, autoarea simte romaneste”. Daniel Hoblea, secretarul cenaclului, remarca faptul ca „scrierile doamnei Veres sunt pline de savoare, umorul se imbina adesea cu tragicul, sentimentul singuratatii nu domina, dar exista”. Corina Stirb este de parere ca Ella Veres are mult har si nu intelege de ce i s-a refuzat sprijinul de catre Biblioteca Judeteana.
Nici noi nu intelegem acel refuz motivat de Florica Pop cu aprecierea ca scrierile doamnei Veres ar contine vulgaritati. Sincer sa fiu in cele doua ore de lectura nu am auzit un cuvant nelalocul lui. Am intalnit multa duiosie si vulgaritate deloc. Ca un personaj drogat al Ellei Veres avea un vocabular iesit din tiparele normalului nu-i dadea dreptul d-nei Florica Pop sa considere intreaga creatie a americancei vulgara. Un personaj nu este o opera literara. El se poate manifesta in contradictie cu ansamblul operei. Asta nu ne da dreptul sa tragem concluzii pripite.
La sfarsitul intalnirii de aseara, Ella Veres marturisea: „Efectiv m-am bucurat de felul cum am fost primita atat de membrii cenaclului, cat si de public. Plec la New-York cu un sentiment de bucurie ca m-am intalnit cu minunatul public din Zalau”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.