septembrie 29, 2023

Cel puțin calendaristic, e vremea cauciucurilor de vară

0

Ritmul alert al vieții cotidiene ne impune să folosim, adesea, un mijloc de transport personal. Iar un șofer bun știe că de calitatea cauciucurilor mașinii sale va depinde, în mare măsură, calitatea șofatului, viteza de deplasare, precum și ușurința deplasării în trafic, ca să nu mai vorbim de siguranță.

Odată cu temperaturile mai calde, ce depășesc 7 grade Celsius, condițiile asfaltului, dar și răspunsul cauciucurilor la aceste condiții, se schimbă. Așadar, ai nevoie de niște pneuri care să îți asigure aderență și control atât pe asafltul înfierbântat, cât și pe cel ud.

“Schimbarea cauciucurilor de iarnă cu cele de vară este absolut necesară, din cel puțin două motive. Unul dintre motive este acela că anvelopele de iarnă nu sunt proiectate pentru a face față condițiilor de primăvară și vară. Mai concret, cauciucurile de iarnă devin mai moi vara, ceea ce îți pune în pericol siguranța, iar distanța de frânare este mult mai mare decât în cazul cauciucurilor de vară. În al doilea rând, cauciucurile de iarnă se uzează foarte repede pe carosabilul cald sau fierbinte, ceea ce înseamnă că e posibil să nici nu te țină tot sezonul cald și să fii nevoit să le înlocuiești oricum. O uzură inutilă de acest fel ar trebui evitată, pentru că știm cu toții că anvelopele de iarnă sunt destul de costisitoare”, ne explică Mihai V. , lucrător la o vulcanizare din municipiu.

Cele mai bune anvelope de vară sunt special proiectate pentru a permite un șofat în siguranță în sezonul cald, asigură o aderență mai bună la frânare și mai multă siguranță la luarea curbelor. De asemenea, acestea sunt mult mai rezistente la uzură decât cele de iarnă. Achiziționarea cauciucurilor de orice fel este mereu o investiție și pentru ca această alegere să fie un succes, e nevoie să cunoaștem câteva detalii despre indiciile de calitate ale pneurilor de vară.

“Când cauți variante bune pentru anvelopele de vară, poți opta pentru cauciucurile all season sau cauciucurile destinate strict sezonului cald. Cele all season sunt o variantă din ce în ce mai preferată, deoarece nu necesită să le schimbi în funcție de sezon. Compoziția anvelopei, canalele de aderență, toate acestea sunt special concepute pentru a se adapta cu succes la oscilațiile de temperatură. Sunt bune dar vin cu un preț. Varianta mai rezistentă la uzură și mai prietenoasă financiar o reprezintă cauciucurile concepute strict pentru vară. Astea merg mai multe sezoane, dacă și stilul de condus al șoferului este unul mai responsabil, mai așezat. Acestea din urmă sunt considerate cele mai fiabile cauciucuri pentru vară”, conchide specialistul.

În concordanță cu vremea de afară, sălăjenii nu se înghesuie să își schimbe cauciucurile de iarnă cu unele de vară. Șoferii care s-au grăbit și au efectuat deja schimbul acum regretă, văzând lapovița din ultimele zile.

O anvelopă de vară are prețuri cuprinse între 139 lei/bucată, cea mai ieftină variantă, și 518 lei, pentru cea mai scumpă opțiune. Un schimb de anvelope de vară costă 80 de lei, în această operațiune intrând și echilibratul roților. Să nu uităm faptul că niște cauciucuri bune de vară te vor ajuta să faci economie la carburant. Atunci când cumperi anvelope de vară trebuie să ții cont de consumul de carburant, de aderența pe mediul ud, precum și de nivelul de zgomot emis.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut