30 de candidati au ramas pe dinafara
Peste 2.200 de absolventi de clasa a VIII-a sunt, de vineri, elevi de liceu, repartitia computerizata facuta de Ministerul Educatiei plasandu-i, in functie de optiunile exprimate de fiecare, acolo unde le-a permis media. Alti 30 de absolventi au ramas, insa, pe dinafara, si asta datorita faptului ca toate locurile pentru care optasera au fost ocupate, anterior, de colegi avand medii de admitere mai mari. De remarcat ca, dintre cei 30, mai bine de jumatate (16 mai exact) sunt candidati proveniti din alte judete, esecul lor fiind cauzat, cel mai probabil, de faptul ca nu au stiut sa se raporteze la media ultimului intrat anul trecut la specializarile pentru care au optat. Din Salaj au ratat aceasta prima etapa de admitere absolventi de la scolile din Tusa, Dobrin, Buciumi, Creaca, Motis, Samsud, Zalau (scolile „Porolissum”, cu doi candidati, „Mihai Eminescu” si „George Cosbuc”), Cehu Silvaniei (doi de la Scoala Maghiara si unul de la „Andrei Muresanu”) si Simleu (Scoala nr. 1). Mediile de admitere ale candidatilor respinsi sunt cuprinse intre 4,19 si 7,74.
CNSB a trecut de CNS
Repartizarea computerizata din acest an aduce si cateva surprize, legate de liceele si clasele de top din judet. Astfel, este pentru prima data cand cei mai buni elevi din Salaj (dupa media de admitere) nu aleg Colegiul National „Silvania” (CNS) Zalau, primii trei optand pentru clasa de mate-info a Colegiului National „Simion Barnutiu” Simleu. Este adevarat, insa, si faptul ca toti cei trei (Mihai Lazar, Mara Ispas si Adrian Turcas) sunt din orasul de sub Magura. CNSB a castigat competitia si in privinta ultimei medii de intrare, specializarea economica de aici avand cea mai mare ultima medie de intrare din judet: 9,26. Urmeaza CNS, cu clasele de mate-info bilingv (ultima medie: 9,14), respectiv stiinte ale naturii (9,00), dupa care in top revine CNSB, cu clasa de mate-info (8,99). De altfel, primele noua pozitii ale acestui top sunt impartite de cele doua licee de referinta pentru invatamantul salajean, dominatia celor dou fiind intrerupta doar de Colegiul Tehnic ^Iuliu Maniu” Simleu, clasa de economic, care cu o ultima medie de intrare de 8,49 ocupa pozitia a zecea.
201 locuri, pentru etapa a doua
Candidatii respinsi mai au o sansa la un loc in clasa a IX-a de liceu. Este vorba despre cea de-a doua etapa de admitere, ce incepe astazi, 6 iulie, cu completarea unei noi fise de optiuni. Ei vor putea opta pentru cele 201 locuri ramase neocupate in liceele din Salaj, cele mai multe fiind la Grupul Scolar Sarmasag (53), Grupul |colar Ioan Ossian Simleu (33), Grupul |colar Octavian Goga Jibou (26) si la Grupul |colar Surduc. Locuri libere au mai ramas la Crasna (19), Nusfalau (18), Hida (17), Liceul Pedagogic (clasa de germana materna – sapte locuri) si Ileanda (trei). Mai sunt disponibile si 53 de locuri la vocational, pentru care trebuie sa SE sustina, insa, probe de aptitudini.