Suma stabilita ca despagubiri pentru cei doi salajeni care au ramas fara porci din cauza pestei porcine africane este de 11.800 de lei în ambele situatii, potrivit Institutiei Prefectului, judetul Salaj.
rn
Din comisia de evaluare fac parte reprezentantul DSVSA Salaj, reprezentantul Directiei Agricole Judetene Salaj si reprezentantul Oficiului de Reproductie si Selectie. Comisia a stabilit despagubiri de 10 lei per kilogram, cat este pretul pietei.
rn
In cazul de la Bobota, din ianuarie, au fost
ucisi, incinerati si ingropati 20 de porci
rn
Primul caz de pesta porcina africana la un porc domestic in judetul Salaj a fost constatat pe 28 ianuarie in localitatea Bobota. Proprietarul avea in gospodarie 20 de porci. Toti au fost sacrificati a doua zi, incinerati si ingropati, in prezenta autoritatilor reponsabile cu masurile de prevenire a raspandirii bolii.
Vestea cumplita ca pesta porcina a ajuns la porcul domestic a fost insotita de o alta veste la fel de proasta. Virusul s-a extins cu rapiditate si la porcii mistreti. In ianuarie au fost inregistrate in Salaj opt cazuri la porci mistreti, dupa ce in tot anul trecut au fost constatate doar patru cazuri, ultimul in luna august.
rn
Al doilea caz a aparut dupa doua saptamani,
22 de porci sacrificati la Doh, comuna Maeriste
rn
Al doilea caz de pesta porcina africana la porc domestic a fost depistat la data de 14 februarie intr-o gospodarie din satul Doh, comuna Maeriste.
Cei 22 de porci ai preotului ortodox din Doh au fost eutanasiati si ingropati.
In Salaj au fost ucisi pana in prezent 42 de porci domestici pentru a preveni raspandirea PPA.
De cand a aparut pesta porcina in Salaj, anul trecut, au fost impuscati peste 3.000 de porci mistreti.
rn
Restrictii dure privind transportul
si comercializarea porcilor
rn
Reprezentantii Directiei Sanitare Veterninare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj au informat dupa cazul din Bobota ca toate târgurile de animale din judet sunt închise pe termen nedeterminat, iar comercializarea, înstrainarea sau miscarea sub orice forma a porcilor vii, a carnii si produselor din carne de porc provenite din zonele de restrictie sunt interzise.
“În scopul prevenirii raspândirii pestei porcine africane personalul de specialitate din cadrul DSVSA Salaj desfasoara în permanenta, cu sprijinul reprezentantilor Inspectoratului de Politie Judetean, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii si a carnii destinate comercilizarii în unitati specializate, dar si a mijloacelor auto proprietate personala, în vederea verificarii miscarii porcinelor vii, respectiv a carnii si produselor din carne destinate consumului propriu si care au fost obtinute de la porci vii proveniti din exploatatii non-profesionale situate în zonele aflate sub restrictii ca urmare a evolutiei unor focare de pesta porcina africana”, informeaza DSVSA.