octombrie 4, 2022

Cei care cumpara etnobotanice nu pot fi inculpati daca sustin ca o fac pentru consumul propriu

Salajeanul Balota Sergiu Vasile a fost achitat dupa ce a fost prins de procurorii DIICOT de trei ori cumparand droguri

rn

Salajeanul Balota Sergiu Vasile, trimis in judecata de procurorii DIICOT Salaj in luna mai, dupa ce acestia au constatat ca a cumparat droguri, a fost achitat de judecatorii Tribunaluluii Salaj, dupa patru termene de judecata.
Balota Sergiu a fost prins de trei ori de procurorii DIICOT Salaj cumparand etnobotanice.Trimis in judecata, salajeanul a fost achitat de judecatorii Tribunalului Salaj, cu argumentul ca a achizitionat etbobotanicele pentru consum propriu.
Sentinta publicata ieri, miercuri 21 noiembrie, pe portalul instantei spune ca "fapta nu este prevazuta de legea penala (art. 10 lit. b C.P.P.)".
Redam solutia pe scurt a Tribunalului Salaj. Deji textul in limbaj juridic este greoi, merita analizat, pentru a desprinde aspectele care stau la baza deciziei.
"Constata ca, în vederea solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate invocate de procuror, sesizarea Curtii Constitutionale a României s-a facut printr-o încheiere distincta, potrivit prevederilor art. 1 din Hotarârea Curtii Constitutionale nr. 26 din 16 decembrie 2010. Vazând Decizia nr. 10/2018 a Î.C.C.J. – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept si art. 477 al. 3 C.p.p., în baza în baza art. 396 al.5 C.p.p rap. la art. 16 al.1 lit. b teza I C.p.p., achita pe inculpatul Balota Sergiu Vasile (fara antecedente penale), trimis în judecata sub aspectul savârsirii, la datele de 15.03.2018, 31.03.2018 si 15.04.2018, a infractiunilor de efectuare operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive (modalitatea procurarii de catre consumatorul final în vederea consumului propriu), prev. de art. 16 alin.1 din Legea 194/2011, art. 16 alin.1 din Legea 194/2011, art. 16 alin.1 din Legea 194/2011, totul cu aplic. art. 38 al. 1 C.p. În temeiul art. 404 alin. 4 lit. d C.proc.pen. rap. la art. 112 alin. 1 lit. f si al.6 C.p.p., confisca de la inculpat cantitatea de 1,00 gram fragmente vegetale pe care s-a pus în evidenta 5F-MDMB-PINACA (5F-ADB) si EMB- FUBINACA (substante aflate sub control national, care se regasesc în concluziile rapoartelor de constatare tehnico-stiintifica), care, potrivit înscrisurilor existente la dosar (Dovada seria H nr.0277787/04.06.2018 si Dovada seria H nr.0277786/04.06.2018), în prezent se afla în custodia IGPR – Camera de corpuri delicte", este solutia data de Tribunalul Salaj
Pentru a fi lamuriti, aducem aminte de decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 12 septembrie, care stabilea ca detinerea pentru consum a etnotanicelor nu mai este incriminata. Legiuitorii au decis asadar sa permita oricui sa consume etnobotanice. Au decis ca detinerea pentru consum a etnotanicelor nu mai este incriminata deloc de lege. Practic, oricine va putea detine spre a consuma oriunde etnobotanice, fara ca politistii si procurorii sa-i poata face ceva.
Procurorilor le va fi foarte greu de acum sa dovedeasca un dealer de droguri. Daca cineva are droguri asupra lui, poate sustine ca sunt pentru consumul propriu.

rn

Coordonatorul Centrului Antidrog
din Salaj, Valer Merce, spune ca
e favorizeata vanzarea drogurilor

rn

Comisar de politie Valer Merce – coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al Judetului Salaj – ne-a declarat in luna septembrie, dupa decizia ICCJ, ca noua prevedere ofera o mai mare disponibilitatea la comercializarea drogurilor.
Din datele pe care le culeg, specialistii Centrului Antidrog Salaj constata ca creste ingrijorator numarul consumatorilor si scade alarmant varsta de debut in consumul de droguri. In ultimii ani au fost cazuri depistate si in randul copiilor de 12-13 ani, care au experimentat consumul de droguri si au ajuns la Urgente.
Oficial, dintre consumatorii de droguri care ajung la Urgenta, cei mai multi sunt consumatori de etnobotanice, apoi cei care fumeaza canabis.
Un alt fenomen depistat de Centrul Antidrog Salaj este faptul ca tot mai multi tineri care au fost plecati sau pleaca ocazional in Spania, Italia sau Anglia experimenteaza consumul de droguri.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.