octombrie 3, 2022

Cehanul Mihai Iacob a organizat din resurse proprii o primire fastuoasa a calaretilor care merg la Alba Iulia

Condusi de consilierul judetean din Satu Mare Adrian Cozma, zece membri ai Asociatiei Ecvestre "Perla Neagra" au pornit duminica dimineata, calare, spre Alba Iulia, pentru a participa la manifestarile dedicate Centenarului Marii Uniri. Ei refac, astfel, traseul pe care inaintasii lor au strabatut toata Transilvania în urma cu 100 de ani, alaturându-se zecilor de mii de ardeleni care au participat la evenimentul de atunci. De 1 Decembrie, delegatia satmareana va ajunge la Alba Iulia spre a aduce un pios omagiu luptei si jertfei eroilor neamului românesc, pentru împlinirea celui mai fierbinte vis al tuturor românilor din cele patru zari – "Unirea".

rn

Grupul a pornit din fata Primariei Ardud, iar traseul acestei interesante si emotionante calatorii i-a adus duminica, spre seara, putin dupa ora 19.00, in Cehu Silvaniei. Au fost primiti cum se cuvine, dar nu de autoritati, care au ratat sansa sa-si manifeste patriotismul, daca repezentantii locali au cumva astfel de sentimente.

rn

Peste 200 de locuitori din Cehu Silvaniei
au sarbatorit reconstituirea Drumului Unirii

rn

Mihai Iacob, cunoscut drept Bombonaru in Cehu Silvaniei, a fost omul care a preluat atributiile de gazda a calaretilor plecati din Satu Mare spre Alba Iulia, in reconstituirea Drumului Unirii. Pentru ca autoritatile locale din Cehu Silvaniei nu s-au implicat deloc.
Calaretii au ajuns in Cehu Silvaniei putin dupa ora 19.00 si au fost intampinati cu paine si sare, de cehani imbracati in costume traditionale populare, de Mihai Iacob si de Bolchis Ana, o fetita de 9 ani din satul Basesti, judetul Maramures, care a cantat mai multe cantece patriotice si a transmis un mesaj de incurajare tinerilor calareti.
Mihai Iacob s-a ocupat de tot, pe cheltuiala proprie. A organizat un adevarat spectacol in centrul orasului. A intins o masa lunga in aer liber, in fata magazinului Unicarm, pe care a umplut-o cu bunatati traditionale, bauturi si fructe. Sotia lui Iacob, Marioara, a pregatit pentru cei peste 200 de cetateni adunati la eveniment o cantitate de aproximativ 100 de litri de mancare gatita la ceaun. Tot Mihai Iacob s-a ingrijit de hrana pentru cai si a asigurat locurile pentru inoptarea lor.
Peste 200 de cetateni din Cehu s-au adunat si au aplaudat la scena deschisa momentul in care calaretii au ajuns in fata magazinului Unicarm, locul unde multimea s-a prins si intr-o hora, in frunte cu Mihai Iacob, care a avut permanent in mana un steag tricolor de mari dimensiuni.
Publicul a ramas impresionat de eveniment. Cei prezenti au simtit emotia patriotismului.
Printre cei adunati duminica seara la eveniemnt au participat si ceheni stabiliti in America, Spania, Anglia, care s-au intors acasa special pentru Ziua Nationala. Si au fost profund impresionati de evenimentul de duminica.

rn

"Am fost primiti intr-un mod extraordinar
de catre cetatenii din Cehu Silvaniei"

rn

Ieri dimineata, Iacob Mihai le-a urat drum bun satmarenilor in drumul lor spre cetatea din Alba Iulia, iar acestia s-au declarat miscati de patriotismul cehanilor.
"Astazi am ajuns impreuna cu colegii cu care am initiat aceasta actiune patriotica, Drumul Unirii, de la Satu Mare la Alba Iulia. Prima noapte am petrecut-o la Cehu Silvaniei, unde am fost primiti intr-un mod extraordinar de catre cetatenii de aici, de catre romanii din Cehu Silvanie. Ii multumim domnului Iacob Mihai pentru primirea extraordinara si pentru sprijinul pe care ni l-a acordat. Organizam aceasta activitate patriotica in cinstea Centenarului a ceea ce inseamna centenarul pentru Romania moderna. Am parcurs prima etapa in drumul nostru spre Alba Iulia, 60 de kilometri, de la Ardud pana la Cehu Silvaniei, urmand ca maine (n.r. – luni) sa parcurgem urmatoarea etapa pana in comuna Hida, apoi comuna Gilau judetul Cluj, apoi comuna Rameti judetul Alba Iulia, urmand ca in data de 30 noiembrie sa fim in Alba Iulia, unde cu totii vom striga intr-un glas "Noi vrem sa ne unim cu tara", a spus Adrian Cozma, initiatorul actiunii.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.