septembrie 28, 2023

Cea mai mare dobândă la titlurile de stat Fidelis pentru donatorii de sânge

0

Ministerul Finanțelor lansează a treia ediție din 2023 a campaniei “România are sânge de rocker” prin intermediul Programului de titluri de stat Fidelis și le acordă donatorilor de sânge o tranșă specială. Perioada de desfășurare este 18 septembrie – 03 octombrie.

La cele două tranșe precedente, au fost 2.300 de donatori, care au investit peste 5 miliarde lei.

Tranșa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadența la un an, având o dobândă de 7,25%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediții. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2023.

În afară de tranșa specială, ediția Fidelis care debutează pe 18 septembrie va conține și emisiunile uzuale, respectiv titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6,25%, respectiv 7,10%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 3,90%, respectiv 5,30%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat Fidelis prin intermediul băncilor partenere (BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank), titluri care sunt listate la Bursa de Valori București. În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile. Deținătorii de titluri de stat Fidelis lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

Ce trebuie să știi dacă vrei să donezi sânge

Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții: să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani; să fii cetățean român sau (în cazul străinilor) să ai rezidența legală pe teritoriul României de minim 1 an și să poți comunica minimal în limba română; să ai la tine un act de identitate valabil (C.I., pașaport, carnet de conducere, carnet militar); să ai o stare generală fizică și psihică bună; să ai greutatea >/= 50 kg; să ai tensiunea arterială sistolică între 10 şi 18 mmHg; să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni; să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.); să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare, în perioada menstruală sau la mai putin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual; rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, să fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobină, glicemie, calciu, trombocite); vene vizibile, bine conturate, locul puncției să nu aibă eczeme sau iritații.

Beneficii pentru donatori: adeverință pentru transport, redus cu 50%, o zi liberă, plătită, de la muncă, sau adeverință pentru școală, bonuri de masă în valoare de 67 lei, valabile până la sfârșitul anului, o dată pe an donatorii pot face un set complet de analize de sânge, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguină (la minim 1 lună distanță față de ultima donare).

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut