Ce trebuie sa faca cei care stau la bloc? Unda verde de la Senat pentru modificarea legii

La mai putin de un an de cand noua lege a asociatiilor a intrat in vigoare, legea se schimba din nou. Printre modificarile propuse vizeaza, printre altele, contul unic al asociatiilor de proprietari, documentele care atesta pregatirea administratorilor de bloc si asociatiile de chiriasi.
Potrivit proiectului, se elimina prevederile care permit primariilor sa controleze activitatea asociatiilor de proprietari, iar inscrierea in asociatia de proprietari a celor care nu au fost prezenti la constituirea asociatiei sau a celor care au cumparat o locuinta in imobil dupa acea data, se va face mai usor.
Se va elimina obligatia de a depune la judecatoria locala versiunile actualizate ale acordului de asociere si statutului asociatiei.
In cazul in care proiectul va fi adoptat, asociatiile vor putea avea mai multe conturi bancare. In prezent, asociatia are un singur cont bancar.
Ce sunt obligati sa anunte cei care stau la bloc?
Noul proiect obliga proprietarii de a permite accesul imediat in apartament in situatii precum inundatiile.
Sunteti obligati sa anuntati presedintele de bloc despre orice modificare sau schimbare legata de cei care locuiesc in apartament, inclusiv chiriasi.
Se va elimina preavizul de cinci zile. Astfel, proprietarii vor fi obligati sa permita accesul in locuinta pentru a constata sau remedia unele probeme aparute la partile comune ale blocului, fara preaviz.
Persoanele cu studii medii vor putea sa ocupe functia de cenzori. Pana acum, doar cei care au terminat liceu economic sau cei cu studii in domeniul juridic puteau ocupa functia respectiva.
Proiectul prevede si eliminarea obligatiei pe care o au in prezent administratorii, respectiv obtinerea unui atestat de la primarie, dar si eliminarea plafonului de 1.000 de lei pentru banii din casierie.
Pentru a intra in vigoare noile reguli, proiectul trebuie sa fie aprobat de Parlament si promulgat de seful statului.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *