Vasile Padurean
DOCTOR IN ECONOMIE, PRESEDINTE AL GRUPULUI DE FIRME UNIVERSAL
Ar trebui cu un ochi sa radem si cu celalalt sa plangem. Restrangerea aparatului bugetar supradimensionat este o masura demult asteptata. Mediul privat a inceput sa se restructureze inca din 2008 si a continuat pe parcursul anului 2009 pentru a se adapta noului context economic. Faptul ca aceasta restructurare bugetara se face insa brusc, la presiunea Fondului Monetar International, si nu s-a dat curs unei reorgani-zari treptate, are, evident, consecinte dure. In primul rand, foarte multi oameni raman fara alternativa. In plus, reducerile bugetare nu inseamna numai economii, ci si cheltuieli. Va rezulta un somaj crescut; mai multi oameni care vor primi indemnizatii fara sa fie productivi. Mediul privat va resimti de asemenea impactul masurilor drastice prin scaderea vanzarilor, in orice domeniu, consecinta inevitabila a faptului ca populatia va avea mai putini bani.
Marius Matei
ECONOMIST, DIRECTOR AGENTIA REIFFEISEN ZALAU
Masurile sunt dure si impactul va fi pe masura. Scade in primul rand nivelul de trai, odata ce esti pus in situatia de a cheltui mai putin. Mediul financiar va resimti imediat consecintele. Se diminueaza capacitatea populatiei de rambursare a creditelor. Scade de asemenea capacitatea de accesare a creditelor. Se impune mai multa prudenta. Bancile au deja proceduri de restructurare a creditelor in situatia diminuarii veniturilor beneficiarilor, insa apar probleme noi, in special legate de faptul ca in noul context veniturile devin incerte. Incontestabil, insa, aceste masuri erau necesare pentru insa-natosirea mediului economic.
Emanoil Girdan
ANALIST ECONOMIC
Este singura masura reala de reformare a statului roman din ultimii douazeci de ani. Chiar daca nu ne este drag, Basescu a avut cel putin intelepciunea de a alege din doua rele pe cel mai mic. Pana acum politicienii ne-au imbatat cu apa chioara. S-au ferit de masuri nepopulare cum este cea de acum pentru a-si pastra fotoliile. Trebuia actionat cu cel putin trei-patru ani in urma. Cand un deget are cangrena nu trebuie sa astepti pana se imbolnaveste tot organismul. La noi nu a existat niciodata cultura de guvern de sacrificiu. Politicienii stau concen-trati exclusiv pe lupta pentru putere. Ceea ce se intampla acum, la presiunea FMI, este defapt un moment al adevarului.