septembrie 21, 2023

Ce recomandă autoritățile din Sănătatea sălăjeană

0

Chiar dacă la noi în județ numărul cazurilor de infecții respiratorii și pneumonii a fost în scădere cu peste 30 la sută, respectiv 11 la sută, în perioada 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, comparativ cu săptămâna precedentă, și Sălajul se adaptează celorlalte județe din țară și autoritățile instituie starea de alertă epidemiologică determinată de gripă.

Potrivit medicului Ligia Marincaș, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, s-au elaborat câteva recomandări preventive și se iau măsuri atât la nivelul unităților sanitare, cât și la nivelul unităților de învățământ, al angajatorilor și în rândul populației.

În spitale, în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecții virale respiratorii la nivelul unităților sanitare se limitează programul de vizită al aparținătorilor pacienților internați, se realizează triaj epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie sau efectuarea de activitate ce nu implica interacțiunea cu pacienții. Se va purta echipamentul de protecție adecvat: măști, mănuși, halate, atât de către vizitatori, cât și de către personalul medical și alte persoane care intră în contact cu pacienții. Se vor asigura stocurile de antivirale, în special de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute, se va asigura instituirea terapiei antivirale specifice imediat după internare la pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripă cu / fără diagnostic de laborator; se vor asigura condiții pentru vaccinarea antigripală a personalului medico-sanitar și auxiliar nevaccinat; se vor reface stocurile de echipamente de protecție și vor fi utilizate corespunzătore de către personalul medico-sanitar; vor exista stocuri de antiseptice și dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor și a suprafețelor și se vor respecta protocoalele de management al cazului de gripă, al contacților și al focarelor de îmbolnăvire.

În școli și grădinițe se va face zilnic triaj, părinții sau aparținătorii legali vor fi informați privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii; se vor asigura materialele necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;, se vor aerisi periodic încăperile; se va respecta eticheta tusei și strănutului și se va utiliza batista de unică folosință. Cadrelor didactice, elevilor și studenților le este recomandat să folosească masca de protecție.

Angajatorii sunt sfătuiți să asigure evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, acolo unde este posibil; să se utilizeze masca de protecție de către angajați, dacă aglomerația nu poate fi evitată; să se realizeze triaj epidemiologic zilnic și recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie; dar și să încurajeze vaccinarea antigripală a personalului.

Măsurile generale recomandate pentru populație sunt de consultare a medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare; să se adreseze centrelor de evaluare/centrelor de permanență organizate la nivelul județului; să se respecte eticheta tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință; menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție; continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei – persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut