Ce fel de cunostinte vrea „sa smulga” Ministerul Educatiei de la elevii din clasele mici

Ministerul Educatiei Nationale a facut publice modelele de teste pentru Evaluarile Nationale pe care le vor sustine elevii claselor a II-a, a IV-a si a VI-a. O premiera la nivel national, evaluarile pentru cei mici se vor desfasura in acest an in perioada 6 – 29 mai, dupa cum urmeaza: prima sesiune, in perioada 6 – 15 mai, iar a doua sesiune (pentru elevii care au absentat), in perioada 20 – 29 mai.

Texte despre ursi, adunari

si scaderi, la clasa a II-a
Conform Ministerului Educatiei, Evaluarea Nationala pentru elevii de clasa a II-a consta in trei teste, vizand evaluarea competentelor de receptare a mesajelor citite, evaluarea competentelor de producere a mesajelor scrise si evaluarea competentelor de matematica. De pilda, unul din modelele de test pentru clasa a II-a, ce vizeaza evaluarea competentelor de citire, presupune ca elevii sa citeasca un text de aproape o pagina despre ursi, sa raspunda la 11 intrebari cu cate patru variante de raspuns si sa o aleaga pe cea corecta. La matematica, copiii au de rezolvat adunari si scaderi. Fiecare test pentru elevii de-a II-a dureaza 25 de minute, cu pauza de zece minute intre testari, asa cum precizeaza Ministerul Educatiei.

Copiii de-a IV-a

au de rezolvat Sudoku
Evaluarea Nationala pentru clasa a IV-a consta in evaluarea competentelor de intelegere a textelor scrise si un test la matematica. La Limba romana, elevii trebuie sa citeasca un text (despre ratacirea unei fetite in padure sau despre viata ursilor panda) si sa raspunda la o serie de intrebari pe baza textului. La Matematica, ei trebuie sa aproximeze numere si sa rezolve adunari, scaderi, inmultiri, impartiri, dar si sa rezolve un joc Sudoku, cu cifre de la 1 la 5.
stop_coloana
Elevii de clasa a VI-a

vor fi testati din sistemul

respirator al pitigoiului
Evaluarea Nationala la clasa a VI-a consta in doua teste – unul la o limba straina si unul la matematica si stiintele naturii. Modelul de test pentru matematica si stiinte ale naturii are 15 cerinte, cu intrebari ce vizeaza, printre altele, sistemul respirator al pitigoiului si relatia dintre organele de simt, numirea a doi factori de mediu cu influenta asupra ciclului de viata al plantelor sau rezolvarea unui triunghi isoscel.

Rezultatele nu vor fi

trecute in catalog
Ministerul Educatiei precizeaza ca rezultatele pe care le vor obtine elevii nu se inregistreaza in catalog, ci sunt valorificate la nivelul scolilor prin elaborarea planurilor individualizate de invatare, consemnarea in portofoliul educational al elevului, respectiv informarea parintilor asupra stadiului, formarii si dezvoltarii competentelor evaluate.

Evaluari-pilot in Salaj
Pana in prezent, aceste evaluari s-au facut in sistem pilot, pe un esantion de scoli. În Salaj, in anul scolar trecut, patru scoli au fost cuprinse in lista celor in care s-au organizat evaluari pilot la sfarsitul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a. Este vorba de Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” din Zalau, Scoala Gimnaziala Dobrin, Scoala Gimnaziala Chiesd si Scoala Gimnaziala Zimbor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *