ianuarie 29, 2023

Ce faci dacă ai simptome Covid-19? Te învață Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a dat publicității un grafic util cu procedurile de urmat de către persoanele care suspectează că au contactat Covid-19. Pașii au fost gândiți astfel încât să nu se aglomereze nici centrele de testare, nici unitățile de primiri-urgențe sau ambulatoriile de specialitate.

Medicii recomandă ca la apariția primelor simptome COVID (febră, tuse, oboseală, pierdere miros/ gust, dureri în gât, dureri de cap și dureri musculare) pacientul să se adreseze medicului de familie sau farmaciei care are contract încheiat pentru testare sau unui laborator.  

Dacă rezultatul testului antigen este negativ și simptomele Covid există, atunci se va face o retestare cu un test RT- PCR.

Dacă testul antigen este pozitiv, în funcție de simptome, specialiștii Ministerului Sănătății îndrumă persoanele infectate să consulte fie medicul de familie (dacă au simptome ușoare ale bolii cu cel mult un factor de risc), fie să meargă la un centru de evaluare dacă pacientul prezintă simptome ușoare sau medii cu cel puțin doi factori de risc. În aceste două cazuri, tratamentul va fi acordat la domiciliu, cu monitorizarea medicului de familie sau al medicilor din centru.

Important de reținut este că cele trei centre de evaluare înființate pe raza județului Sălaj NU fac și testări. În aceste centre un pacient poate merge pentru evaluare doar dacă are rezultatul pozitiv al infecției cu SARS-CoV-2.

În cazul persoanelor cu simptome agravate, recomandarea specialiștilor este ca pacientul să fie spitalizat până la însănătoșire.

Un singur centru de evaluare operațional în Sălaj

Potrivit site-ului oficial al Ministerului Sănătății, pacienții din Sălaj pozitivi Covid-19 pot să se adreseze pentru evaluare doar la centrul din Șimleu Silvaniei, singurul centru din județ operațional la data de 21 ianuarie.

captură foto ms.ro

Autoritățile județene au anunțat că vor fi înființate trei centre de evaluare a pacienților Covid-19, așa cum se arată și pe site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, fiind indicate și adresele celor trei centre: ”Conform Ordinului MS nr. 3009/2021, la nivelul judetului Sălaj, au fost organizate următoarele centre de evaluare care vor asigura servicii clinice, paraclinice și tratamente, astfel: Spitalul Județean de Urgență Zalău – Ambulator cabinet boli infecțioase, Zalău, str. Tudor Vladimirescu, nr. 28; Spitalul Orășenesc Jibou “Dr.Traian Herța” – Ambulator cabinet pneumologie, Jibou, P-ta 1 Decembrie 1918, nr.5; Spitalul Orășenesc “Prof.Dr. Ioan Pușcaș” Șimleu Silvaniei – Dispensar TBC cabinet pneumologie, Șimleu Silvaniei, str. George Coșbuc, nr. 29”.

Însă, Ministerul Sănătății ne spune că putem merge doar la centrul de evaluare din Șimleu. Deocamdată.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut