Ce fac primarii cu bugetul de criza?

Dupa ultima intalnire a sefilor administratiilor locale cu conducerea judetului, cand s-au comunicat cifrele repartizarilor de buget pe acest an, edilii au ramas foarte nedumeriti de sumele primite. Desi se asteptau. In majoritatea cazurilor, primarii au fost de parere ca banii nu le vor ajunge decat pentru acoperirea cheltuielilor de functionare si in parte, pentru salarii. Contactati, unii dintre acestia, au confirmat ca banii sunt sub asteptari. Prim-edilul de la Treznea, dl. Emanoil Stanciu, a mentionat ca pentru anul acesta comunei sale i-a fost alocat cu putin peste 6 miliarde lei vechi, respectiv, cu 300 milioane lei vechi mai mult decat anul trecut. Deocamdata, a apreciat domnia sa, aceasta valoare poate fi suficienta doar pentru buna functionare nu si pentru programele in derulare. Comuna Treznea, dupa cum a reiterat primarul Stanciu, a demarat investitiile pentru aductiunea apei potabile pentru reabilitarea scolilor si pentru stadionul comunal (in perioada urmatoare). Pentru toate acestea, administratia locala are de contribuit cu sume proprii, care inca nu se stie de unde vor fi atrase. In plus, a mai spus interlocutorul nostru, cofinantare de la bugetul local ar mai necesita si proiectul pentru asfaltarea drumului comunal Bozna-Pausa, precum si proiectul pentru canalizare, pentru care s-a realizat studiul de fezabilitate. Seful administratiei locale din Treznea este de parere ca pentru cofinantari nu pot fi facute economii din alte domenii, iar primaria nu are venituri proprii considerabile, dar se spera ca in baza parteneriatului cu judetul si a sustinerii guvernamentale, sa poata fi acoperite cheltuielile pentru investitiile mari demarate.
In schimb, la Zalha, primarul Ioan Micle, a parut mult mai optimist. Nu doar pentru ca suma comunicata este cu 20% mai mare decat anul trecut, 10,59 miliarde lei vechi, ci si pentru ca aici nu e nevoie de confinantari, nefiind demarate investitii mari. Prim-edilul a fost de parere ca bugetul repartizat va fi suficient doar pentru salariile personalului, ale profesorilor, pentru asistentii personali, pentru beneficiarii Legii 416, dar fara sporuri si prime. Reprezentantul administratiei de la Zalha a mentionat ca si asa, ar fi posibil sa se renunte la anumite functii (unde pot fi comasate unele activitati), sa nu se achizitioneze mobilierul pentru sediul nou de primarie si sa nu se finalizeze garajul de la scoala. Nemultumit s-a aratat primarul de la Ip, dl. Ioan Boer, care a apreciat ca suma primita in 2009 este cam aceeasi ca anul trecut, respectiv, cu ceva peste 9 mld lei. Comuna Ip ar avea nevoie de inca 7 mld lei vechi, pentru cofinantarea investitiilor demarate in vederea reabilitarii Scolii si Conacului din Zauan, si pentru amenajarea unui teren de sport in aceeasi localitate. Banii, a sustinut prim-edilul de la Ip, nu vor ajunge pana la sfarstul anului pentru plata asistentilor personali, pentru salariile profesorilor.
Nu le ramane edililor decat sa astepte implinirea sperantelor presedintelui CJ, in ultima sedinta: “asteptam suplimentarea alocarilor de la buget”.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *