Ce a mai ramas din farmecul centrului Zalaului istoric

Una dintre cele mai apreciate și mai impunatoare cladiri din centrul orașului Zalau este edificul care gazduiește la ora actuala sediul Direcției de Cultura și Patrimoniu, dar și sediul central al Bibliotecii Județene Ionița Scipione Badescu Zalau. 

Cladirea a fost recent reabilitata și se integreaza perfect în peisajul urbanistic istoric din centrul Zalaului, alaturi de Cladirea Transilvania, cladirea fostului Hotel Carpați și piața Iuliu Maniu, cu statuia nobilului Wesselenyi în centru.
Istoria cladirii se regasește în lucrarea “Zalau – Cultura și Spiritualitate”, la capitolul Monumente Arhitecturale ale Zalaului, ce a fost scrisa de Marcela Babanaș și din care redam câteva fragmente.
Cladirea este fosta casa a familiei Ujvarosi. Data exacta a construcției nu se cunoaște, însa se știe ca în anul 1881 imobilul a fost moștenit de Ujvarosi Julianna, soția executorului judecatoresc Lov Szilard. Ulterior, în anul 1942 – în timpul celui de al Doilea Razboi Mondial -, imobilul a fost moștenit de doctorul Nyaradi Szilard. Acesta doneaza cladirea soției sale Benedek Iren. În anul 1960, regimul comunist a preluat de la Bendek Iren cladirea și a naționalizat-o. Spre deosebire de multe alte cladiri de patrimoniu, edificiul a fost “iertat” de comuniști, astfel ca nu a fost demolat.
Chiar daca s-au îndurat sa nu demoleze cladirea, au construit alaturi de ea complexul Silvania, o cladire moderna impunatoare care a șters din farmecul centrului istoric al Zalaului. În anul 1993 stop_coloana s-a dat startul construcției Cladirii Finanțelor, despre care arhitecții spun ca a facut sa dispara cu totul atmosfera de oraș vechi din zona centrala.
Zona unde a fost construita cladirea cu scopul de a fi casa de locuit era în trecut zona aristocrației zalauane. Aici locuiau oamenii de seama din oraș. Un alt fapt care este mai puțin cunoscut publicului larg este ca peste drum de edificiu curgea un afluent al vaii Zalaului, care ulterior a fost acoperit, iar peste vale a fost construita statuia nobilului Wesselenyi. Astfel, valea avea pe un mal Cladirea Transilvania, iar pe cealalta parte se afla casa de locuit de care vorbi, și fostul Hotel Carpați.
Alte cladiri istorice care au rezistat comunismului în centrul Zalaului sunt sediul actual al Primariei Zalau, construit în 1836, și cladirea Colegiului Reformat Wesselenyi, astazi Colegiul Național Silvania, construit la începutul secolului al XX-lea în locul unui vechi edificiu ce data din secolul al XVII-lea. Și celor doua cladiri li s-au luat din farmec odata cu construirea complexului Silvania și a sediului de sticla al BCR care a fost construit chiar între cele doua edificii de patrimoniu, Primaria Zalau și CNS.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *