CCR: Parlamentul nu poate stabili data alegerilor locale

Legea prin care Parlamentul a adoptat Ordonanta de Urgenta si in care PSD a cerut ca Parlamentul sa fie cel care va stabili data alegerilor locale a fost declarata neconstitutionala.

rn

Actele normative care se refera la prelungirea mandatelor alesilor, dar si cine stabileste data alegerilor sunt neconstitutionale”, a decis azi CCR.

rn

Curtea a decis ca prelungirea mandatelor alesilor locali nu poate fi adoptata prin ordonanta de catre guvern, ci doar prin lege. Magistratii de la CCR au stabilit ca parlamentarii trebuie mai intai sa dea o lege prin care sa abroge ordonanta prin care s-au prelungit mandatele alesilor locali pana la finalul acestui an, apoi sa adopte o lege noua prin care sa se intre in limitele constitutionale cu aceasta prelungire.

rn

Parlamentul a decis, ‘n luna mai, amanarea alegerilor locale si prelungirea mandatului alesilor locali pana la finalul anului prin mai multe amendamente adoptate la Ordonanta de urgenta a Guvernului. Proiectul a fost modificat de PSD, UDMR, Pro Romania si ALDE in asa fel încat data alegerilor locale sa nu mai fie stabilita de guvern, ci de parlament, prin lege organica. PSD a introdus un amendament care prevedea ca alegerile locale sa fie organizate la sase luni de la incheierea starii de alerta si nu doar la cea de urgenta, precum era prevazut in lege initial.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *